Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени: Не се плашете от червеното месо!

Учени: Не се плашете от червеното месо!

Учени: Не се плашете от червеното месо!

Любителите на апетитната и добре изпечена пържола са многократно повече от тези, които биха я отказали веднага. Драмата идва от отдавна наложеното мнение за вредата от червеното месо. То се свързва с повишен холестерол, наднормено тегло, диабет, болести на сърцето и дори рак. Това твърдяха учени и специалисти по хранене след многобройни проучвания.

Днес създадената представа за всички вреди, които носи апетитното и крехко месо, започват да се обръщат напълно. Нови проучвания отхвърлят създадените представи с твърдението, че няма доказателства, които да потвърждават вредата му за здравето.

Новите постановки предизвикват огромно възмущение у специалисти, които десетилетия са проучвали вредите от консумацията на червени меса. Те отричат всички нови постановки и изтъкват една тяхна особеност като основна причина да не бъдат приемани сериозно. Новите постановки са резултат не на изследователски метод, който обикновено се прави, а на систематизиране на много предишни проучвания и техните резултати.

Учени: Не се плашете от червеното месо!

Научната драма идва от особеностите на систематичната наука, която работи на принципа на безпристрастния анализ на проведени по-рано проучвания. Взима резултатите им и им прави преглед, като по такъв начин налага контрол над личните човешки пристрастия на самите изследователи.

Аргументът на традиционните изследвания е, че не можем да бъдем сигурни доколко доказателствата на систематичния анализ са достатъчно твърди, че да се формират от тях генерални заключения.

Всъщност анализът при систематизиране на данните не казва категорично дали червените меса са вредни или полезни. Твърдението е, че не съществуват достатъчно доказателства, за да се правят твърдения за вреда или полза от този вид меса.

От създаденото положение изводът, който може със сигурност да се направи, е, че науката диетология е много по-сложна, отколкото си я представяме. Разликите не идват толкова от същността на самите доказателства, отколкото от тълкуването им.

За нас, потребителите, е важно да получим категорично мнение, примерно: червеното месо причинява рак и затова трябва да го изключите от менюто си. На това желание учените отговорят, че няма прост и категоричен отговор и може никога да не разберем с абсолютна сигурност дали червеното месо е вредно или полезно за здравето.

Какво предлагат при това положение специалистите по хранене?

Червено месо

Истинското послание след такива проучвания е да не се плашим прекомерно от червеното месо. Въпрос на личен избор е да се изключи. Това няма да навреди на организма. Умерената му консумация също едва ли ще бъде фатална. Разковничето е в разнообразното хранене, то е най-полезно за здравето.

Хората, които имат здравословни проблеми, трябва да се съветват с лекарите си или с диетолог какво е уместно да отхвърлят от менюто си, но здравите хора спокойно могат да се хранят с всичко, което харесват. Стига да спазват умереност в избора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest