Много от хората белят корите на ябълките, което е голяма грешка. Това действие унищожава точно витамините, от които се нуждаем.
В кората на ябълката се съдържа цялата гама витамини, от които тялото ни има нужда. Същото важи и за набора минерали и антиоксиданти, който е в най-оптималния си вариант в състава на ябълката.
В корите на ябълките се съдържат най-силните антиоксиданти, което е доказано от група американски учени. Те са установили след анализ на обелките, че най-голямо количество на фенолите - фитохимикали, редуциращи раковите клетки, се намирали на повърхността на ябълката.
Тези химикали атакували раковите образувания на белите дробове, черния дроб и правото черво.
Учените са установили, че, ако се консумира по една ябълка на ден, се предпазваме не само от появата на рак, но и това е в помощ на хората със сърдечносъдови заболявания и диабет.
Още едно изследване по темата доказва, че най-ефикасните антиоксиданти се съдържат в кората на ябълката, както и ябълковите семки.
Хората, страдащи от стомашно-чревни оплаквания, преди години били съветвани от лекарите да белят корите на всички плодове. Но с годините дойде опровержение на това твърдение и в момента трябва да правите точно обратното, защото корите на ябълките са много полезни, а не вредни за храносмилателната система.
Преди консумация се уверете, че добре сте почистили ябълките. Ако са ваше производство или произходът им е проверен, няма защо да се притеснявате. Но ако са купени от пазара, може кората на плодовете да е обработена с агент, който да запази ябълките за по-дълго време. За целта трябва старателно да измиете плодовете с четка.
Друг вариант е да накиснете ябълките в топла вода за известно време, за да се разтвори парафиненият филм по кората.
Коментари