Ако имате навика, когато ядете ябълки да правите това без кората им, да знаете, че грешите. Именно в кората на тези плодове се съдържат полезните фитохимикали, които имат антиракови свойства.
При едно от последните изследвания върху ябълките стана ясно, че в химичния състав на обелките са идентифицирали фитохимикали.
Те са достоен боец срещу три вида рак, които са най-често срещани при хората – на белите дробове, на правото черво и на черния дроб.
Целта на изследването на учените е била да установят кои именно съставки в ябълката са отговорни за тяхното антираково действие.
Полезните фитохимикали се съдържат освен в кората и в семената на ябълките.
Според резултатите, достигнати от американските специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече, отколкото в самия плод.
Коментари