Добре уредената кухня, снабдена с необходимия инвентар, е от много важно значение за успешната работа на домакинята. С колкото повече кухненски съдове и прибори разполага домакинята, толкова работата ѝ е по-приятна и лека.
Кухненските съдове трябва да бъдат приготвени от материал, който не изменя външния вид, вкуса, аромата на храната и не образува с хранителните продукти химични съединения, които биха могли да предизвикат отравяния.
Съдовете трябва да са гладки, без вдлъбнатини и издатини, които създават условия за натрупване и задължане на остатъци от храната.
Когато една домакиня разполага с богат кухненски инвентар, тя ще има възможност да я поднесе в по-добър външен вид, което е от голямо значение за добрия апетит.
Например, ако продуктите за една салата - картофи, моркови, цвекло, са нарязани с къдраво ножче, а яйцата, с които е украсена салатата, са нарязани със специална машинка за рязане на яйца, салатата ще има много по-приятен вид и ще дразни повече апетита.
Всяка една домакиня трябва да има грижата да си набави постепенно следните кухненски съдове и принадлежности:
1. Тенджери - за варене на супи, зеленчуци, макарони, юфка и др. са необходими 1-2 тенджери с вместимост 3-4 л. За приготвяне на сосове за задушаване на месо, зеленчуци и птици е необходима 1 тенджера с вместимост 2-3 л. За млякото е необходима отделна тенджера с по-малка вместимост 1-2 л. За варенето на компоти, кисели, кремове също е необходима отделна тенджера.
За варенето на риба се набавя продълговата тенджера с решетечна подложка и капак. Рибата се слага цяла или нарязана върху решетката, под която има вода. Тя се вари на пара или в бульона;
2. Тигани - тиганите служат за пържене на месо, риба, яйца, зеленчуци, тестени изделия. Картофи, зеленчуци, месо, риба е добре да се пържат в голям тиган, а яйца, палачинки и др. в малък тиган;
3. Цедка - използва се за прецеждане на супа, бульони, за отцеждане на макарони, ориз, зеленчуци, за измиване на плодове и пр.;
4. Бакърен, емайлиран или порцеланов съд с обло дъно - за разбиване на яйца, кремове, за замесване на тесто в малки количества;
5. Тавички - необходими са 1-3 с различна големина за печене на бисквити, сладкиши, баници, щрудели и др.;
6. Пръстен гювеч - както гювечът с месо, така и постният гювеч, изпечени в пръстен гювеч, стават особено вкусни.
7. Форма за торта;
8. Форма за кейк;
9. Форми 2-3 за козуначено тесто, за различни сладкиши и желета;
10. Машина за мелене на месо;
11. Машина за мелене на орехи;
12. Машина за рязане на твърдо сварени яйца;
13. Преса за картофи;
14. Ножове - необходими са нож-трион за рязане на хляб, малък нож за рязане на лук и зеленчуци, къдрав нож за рязане на картофи, моркови, цвекло, специално ножче за белене на картофи;
15. Резец за рязане на бисквити и тестени изделия;
16. Дълбока супена лъжица за наливане на супи, бульони и сосове;
17. Решетъчна лъжица за обиране на пяна, при варене на сладка и конфитюри, за изваждане и отцеждане на меса и зеленчуци;
18. Тел за разбиване на яйца и кексове;
19. Ренде;
20. Скара за печене;
21. Дървени лъжици за пържене, за разбиване на масло, хайвер, майонеза;
22. Сито за пресяване на брашно;
23. Обикновена точилка;
24. Дебела точилка;
25. Дъска за точене на тесто;
26. Дъска за рязане на лук;
27. Дъска за рязане на месо;
28. Дървен чук за очукване и отъняване на месо;
29. Тирбушон за отваряне на бутилки.
30. Фуния;
31. Машинка за отваряне на консерви;
32. Мярка за течност - кана;
33. Кутия за съхраняване на хляб.
34. Кутии за съхраняване на храна в хладилника.
35. Кухненска везна;
36. Сервиз за кухненски продукти или отделни еднакви на големина буркани или пластмасови кутии за брашно, захар, сол и др.
Коментари