Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Не, това не е зелен боб!

Не, това не е зелен боб!

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
146
Шушулковата ряпа

Първоначално Шушулковата ряпа се отглежда в Югоизточна Азия и по-късно тя е разпространена на различни места по света. Тя е разновидност на обикновените сортове репи, които всички ние познаваме. Основната разлика е в това, че вместо растението да ражда кореноплод, както сме свикнали да си представяме, когато чуем думата ряпа, тук след цъфтежа се образуват надземни шушулки.

Тези шушулки имат твърд връх, който е задължително да изрежете, преди да консумирате ряпата, но останалата част е изключително крехка. За разлика от това, че на визия не наподобява по нищо обикновената ряпа, вкусът на шушулките е същият, като колкото по-стари са те, толкова по-лютиви стават. Ако консумирате млади, крехки и пресни репички от този вид, няма да усетите тази лютивина, а напротив вкусът ще ви изненада с приятна мекота.

Дължината на шушулките е от 5 до към 10 см, но рядко и все пак на някои места може да видите и такава с около 60 см дължина.

Най-често се употребяват за салати и гарнитури.

Най-благоприятно за насаждане е времето от края на март до юли, като няма да сбъркате, ако ги насадите през 2-3 седмици разлика, като по този начин реколтата ще се застъпва и ще имате по-дълго свежи шушулки ряпа.

Стъблата достигат височина до 1.5 м, а разстоянието между тях по схема трябва да е 60х15см. Обичайно около 40 дни след като сте ги посадили, може да очаквате първата си реколта, но всичко зависи от дадения регион и температурните разлики.

Не се притеснявайте, ако видите ряпа чак след 2 месеца - също е възможно. Всяко от посадените растения ще ви дава плод 3 до 4 седмици, но не забравяйте да берете редовно, защото крехките шушулки са в пъти по-вкусни от по-старите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest