Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ликьор Самбука - италианско вдъхновение с анасонов вкус

Ликьор Самбука - италианско вдъхновение с анасонов вкус

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7212k
Подпалване на самбука

Самбука ликьор е алкохолна напитка с аромат на анасон, която традиционно се произвежда в Италия. Ликьорът е бистра течност с характерен аромат и алкохолно съдържание около 38-42%. Направен е от алкохол, захар, анасон, бъз и билки, но точната рецепта на производителя се пази в тайна.

Методът за производството на напитката е подобен на метода за производство на пелин: Първо се подготвя инфузия и след това се дестилира.

Появата на алкохола е покрита с легенди. В една от тях се казва, че след като италианският селянин случайно поставил в мастика цветя и плодове на черен бъз и се получила така известната напитка. Фермерът решава да разгласи продукта и това станало по време на сватбата на дъщеря му. Гостите били почерпени и се насладили на новата напитка.

Смята се, че името Самбука идва от черния бъз. Той се добавя към напитката, за да се направи по-приятен вкус на анасоновия ликьор. Тази версия е един от най-правдоподобните, но компанията Molinari, която е най-големият производител на самбука, отрича ролята на черния бабски език, думата «zammut» - която в превод означава анасон.

Самбука ликьор има своя собствена история. Анасоновата напитка е била известна на древните римляни, които я използвали за медицински цели, както и за забавление. Модерната Самбука е направена от италианци. Първата алкохолна напитка под същото име е създадена през 1851, благодарение на Luigi Manzi.

През 1945 г Angelo Molinari смесва билкови отвари с вина и алкохоли и разработил рецепта на базата на анасон. Така се смята, че изобретил така наречената Sambucа. Той основава малка фирма за производство на напитката.

самбука

Тази фирма все още държи около 70% от световното производство на Самбука. За да привлече вниманието към напитката, Molinari предлага необичаен начин на консумиране: в чаша се поставят три кафени зърна и след това се подпалва. Чрез този оригинален метод Самбука става любима на италианските бохеми.

В Италия Самбука не се счита просто за национален продукт. Към тази течност има и по-специално отношение. Първо, Самбука се произвеждала изключително и само за вътрешни цели и консумация, а след това започва и да се изнася в чужбина. Напитката е харесвана както от мъжете, така и от жените.

В наши дни съществуват три вида Самбука - бяла, черна и червена.

Бяла- това е традиционната Самбука, която е бистра течност и е от най-често срещаният тип. Тя се съчетава перфектно с еспресо, както и с плодове и десерти. Самбука може да се сервира с риба и месни ястия, също и със сирене.

Червена- напитката е с ярко червен цвят, която ѝ придават плодовете вложени в нея. Тя е и с много приятен плодов послевкус.

Черна - тази напитка е с тъмносин до черен цвят, който се получава чрез прибавяне на екстракт от женско биле и подправки.

Поради наличието на много етерични масла, Самбука притежава много полезни свойства. Напитката има благоприятен ефект върху състоянието на човек със силна кашлица, тя помага и при настинки.

Алкохолът в напитката засилва имунната система и повишава секрецията на храносмилателните жлези. Самбука се използва и за приготвяне на различни коктейли. Напитката върви добре с цитрусови плодове, често коктейлът се сервира в чаша украсена с резен лимон. Също така, течността често се сервира с месо, риба и десерти, сирена и плодове. Често Самбука се добавя към кафето, което придобива неповторим вкус.

Алкохолът се консумира по различни начини. Например в Италия, той може да се пие con mosca, което означава под мухите. Напитката се сервира с три зърна кафе: едно зърно е символ на здраве, второто - за щастието, и третото – за богатство.

Най-ефектен начин за пиенето на този ликьор е при запалване. Самбука се запалва в чаша с дебело дъно и се накланя, така че стените и да горят, след това се пие гореща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest