Само ако съчетавате правилно полезните продукти, ще може да е възползвате напълно от тяхната ефективност и да защитите здравето си, казва диетологът Роб Хобсън пред Дейли мейл.
Точно както някои продукти са по-полезни, има храни, които стават няколко пъти по здравословни, ако са комбинирани.
Сьомга и сметана – сьомгата и източник на витамин D, който съдейства за усвояването на калций. Неговата дейност обаче ще стане по-силна, ако заедно със сьомгата хапвате и сметана;
Зелен фасул и карфиол – зеленият фасул е богат на витамин С, чийто прием е важен в сезона на настинките, а неговото усвояване се подобявява, ако фасулът се хапва заедно с карфиол;
Зелен чай с лимон – няма по-приятна комбинация от чай с парче лимон, но цитрусовият плод е най-подходящ за зеления чай, защото съдейства за усвояването на антиоксидантите в чая;
Банани с кисело мляко - киселото мляко е задължително за консумация, понеже е източник на калций, а усвояването на минерала става по-бързо, ако заедно с млякото хапвате и банани;
Мляко и мед – чудотворната комбинация, известна още от Древността, а освен за кожата е полезна и за организма, защото освобождава хормона триптофан, който намалява киселинността в тялото;
Домати и зехтин – подправянето на доматите със зехтин ще подобрите усвояването на каротеноидите, на които червеният зеленчук е богат. Тези ензими са антиоксиданти и предпазват от редица болести.
Коментари