Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чудодейната сила на малиновите листа

Чудодейната сила на малиновите листа

Малинови листа

Повечето хора, когато заговорят за полезните свойства на малините, включват само благоприятния ефект на плодовете на това растение. Въпреки това малиновите листа имат не по-малко полезни качества, ако знаете как да ги използвате.

Обръщайки се към народната медицина, трябва да се каже, че малинови листа са сред най-популярните и широко разпространени билки. Те се използват за направата на лековити отвари, тинктури, а дори и мехлеми. Днес ще разгледаме някои от тези рецепти, които се прилагат често.

Малиновите листа помагат за намаляване на температурата при болестни състояния. За тази цел се използват две супени лъжици смес от сушени клонки и малинови листа. Заливат се с гореща вода и се оставят да престоят за няколко часа в затворен термос. Напитката трябва да се дава на пациента на всеки три часа.

В действителност, ограниченията в размера на тази напитка няма. Тя има положителен ефект върху лечението на настинки и вирусни заболявания. Полезна е при лечение на колит, обриви по кожата или при кашлица.

Чай от малинови листа

Във всеки от тези случаи е необходимо да се вземе 15 г малинови листа, предварително изсушени и след това да се залеят в чаша с гореща вода и да се остави да се охлади. Това отнема не повече от половин час. Пийте по три пъти на ден.

Отварата е полезна и при проблеми с гастрит и ентерит. В допълнение, добре е да се спомене, че отварата от малинови листа действа и срещу заболявания на бронхите и белите дробове.

Отварата от малинови листа помага и при лечението на хемороиди. Поставят се компреси на засегнатото място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest