Наподобяващият кокосов орех Купуасу (Theobroma grandiflorum) векове наред е бил основен хранителен източник на народа на Бразилия.
Самото дърво, което расте в гъстите джунгли на Амазония, е много интересно. Тропическо вечнозелено дърво, отличаващо се с огромните си листа, разкошните си цветове и чудните назрели кокосопъпеши. Кокосопъпешите всъщност са плода на това екзотично дърво, от които се извлича така ценното му масло.
Уникалното при него е, че максималните ползи и най- ценните вкусови качества притежават само плодовете, паднали от дървото - ако откъснете плод, той не само че няма да има същите качества, а напротив, никога няма да узрее и няма да е годен за консумация.
Едни от най-ценните поелзни свойства, които притежава маслото от купуасу са:
- помага при борбата срещу свободните радикали, които ускоряват многократно процеса на стареене;
- има мощно овлажняващо и подмладяващо действие;
- придава на кожата изключителна еластичност и сияйна красота;
- помага при борбата с дерматитите и екземите.
Маслото от капуасу е подходящо за влагане в балсами, кремове и масла за тяло, защото има твърда консистенция и висока точка на топене, така че поддържа цялата конструкция да не се разпадне.
Белият шоколад на Амазония, както често е наричан капуасу, е роднина на какаото и се съчетава изключително добре с други екзотични масла като ший, какао, кокос, мурумуро, боабаб и др.
Коментари