Копърът е ароматно растение, което се използва най-често като подправка към различни ястия. В българската кухня той заема изключително важно място, тъй като с него се овкусяват някои от най-обичаните ястия. Все пак, какво е тараторът без копър? В последно време дори някои от все по-популярните здравословни смутита също съдържат копър.
Лечебният копър съдържа голяма количество калций и е богат на бактериациди, които морят вируси и микроби. За да се предпазите от тях изяждайте по една китка всеки ден.
По този начин организмът ще успее да си набави необходимите резерви от калций, което помага за предотвратяване загубата на костна плътност и повишава защитата от артрит. А това е от особена полза при жени в менопауза, когато калцият не се усвоява правилно и костите стават крехки.
Редовното пиене на чай от копър помага за изчистване на излишните течности от организма, тъй като работи като диуретик. С помощта на копъра може също така да третирате подпухнали очи. Освен всичко друго, това полезно растение помага за премахване на токсините и намаляване риска от проблеми с пикочните пътища.
Монотерпените и флавоноидите, които се съдържат в копъра, са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Според изследване монотерпените активират секрецията на ензима глутатион, който е ефективен в борбата срещу канцерогени.
Ако искате да смъквате високо кръвно налягане, е добре да консумирате няколко стръка от прясната подправка всекидневно. Във вълшебния копър се съдържат също така високи количества манган, желязо и магнезий.
Тези елементи се грижат за здраво сърце и за укрепване на сърдечния мускул. Именно поради това се препоръчва да бъде включен в повечето здравословни хранителни режими.
За дамите, които обичат свежия вкус на градинската подправка, има още добри новини. Копърът е отличен помощник в борбата със затлъстяването, тъй като потиска апетита и създава чувство на ситост. Свежият копър стимулира обмяната на веществата и подпомага премахването на мазнините.
Един лесен начин да улесните отслабването си с това растение е да консумирате изпечени и смлени семена от копър (една чаена лъжичка) с топла вода два пъти дневно.
Прочетете също как се съхранява копър или как да изсушим копър.
Коментари