Всички сме наясно, че трябва редовно да се грижим за тялото си. За да поддържате имунитета си в добра форма, трябва да спортувате, да се храните балансирано и да избягвате стреса. Вещества, които могат да зареждат с енергия и подобряват здравословното състоянието могат да бъдат получени и от храни, подправки и напитки. Можете да подпомогнете състоянието си с една чудодейна комбинация от подправки - джинджифил и куркума.
И имайте предвид, че смлените подправки издържат много по-дълго. И ако купувате смлени джинджифил и куркума в голяма опаковка, тогава ще имате достатъчно за цялото семейство за дълго време. Що се отнася до полезните свойства на смлените подправки, те са не по-малко полезни и ценни за здравето и поддържането на имунитета.
Смлените джинджифил и куркума могат да се добавят към ястия, супи, дресинги за салати, напитки, тестени изделия и десерти. Но за най-ефективно средство за здравето, базирано на тези две подправки се смята чаят, приготвен от тях. Джинджифилът и куркумата са известни със своите невероятни ползи за здравето сами по себе си, но когато се приготвят комбинирано на чай, те се превръщат в още по-впечатляващо лекарство за здравето.
С какво е полезна комбинацията джинджифил и куркума?
Имуностимулатор при вирусни заболявания. По време на разпространението на вирусни заболявания, чай от джинджифил с куркума ще помогне да се справите с първите симптоми. Напитката е полезна при суха кашлица и треска, има противовъзпалителни свойства. Ефективността и ползите от джинджифиловия чай в борбата срещу настинки и грип са свързани с неговото бактерицидно, антисептично, противовъзпалително, патогонно действие.
Храносмилане. Джинджифилът е полезен за храносмилането, има успокояващ ефект върху коремните мускули и улеснява храносмилането на храната, а куркуминът стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур. И двете растения помагат при лошо храносмилане, гадене, подобряват метаболизма.
Понижаване на кръвната захар. Едно китайско проучване установява, че куркуминът стимулира производството на инсулин и подобрява инсулиновата чувствителност - и двете подправки са полезни за хора с диабет.
Борба с възпаленията. Чаят от джинджифил и куркума се смята за противовъзпалителна напитка. Много култури по света използват джинджифила и куркумата като общо противовъзпалително средство за ставите и мускулите. Например този билков чай може да намали симптомите на възпалителни състояния като артрит и артроза.
Високо съдържание на манган. Манганът подпомага здравето на костите, бори се с възпалението и подпомага метаболизма на хранителните вещества като усвояването на протеини. Манганът също участва в регулирането на холестерола и въглехидратите, в поддържането на целостта на кожата.
Сърдечно-съдова система. Джинджифилът намалява нивата на холестерола, има благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението. Куркумата премахва лошия холестерол и почиства кръвоносните съдове. И двете подправки разреждат кръвта.
Още ползи от джинджифила и куркумата:
- средство срещу настинка и дихателни инфекции;
- нормализира функционирането на щитовидната жлеза;
- стимулира мозъка, намалява главоболието;
- използва се като спазмолитично, противоглистно средство;
- намалява болките в ставите и мускулите;
- чай с джинджифил се пие и за отслабване, тъй като е ефективен в борбата с наднорменото тегло;
- подмладяващ ефект.
Не се препоръчва комбинацията джинджифил и куркума при:
- камъни в жлъчката;
- кървене и хемофилия;
- хепатит;
- обостряния на стомашно-чревния тракт;
- панкреатит;
- повишена киселинност на стомаха;
- висока температура;
- алергия;
- бременност и кърмене;
- деца под 6 години.
Комбинацията има несъвместимост с много лекарства и билки.
Как да си приготвим чай с джинджифил и куркума?
За да приготвите чай от джинджифил с куркума, загрейте чаша вода до кипене, след което бавно разбъркайте 2 чаени лъжички смляна куркума и 1 чаена лъжичка настърган джинджифил. Намалете котлона и оставете да къкри за 10 минути. Добавете мед, стевия или захар, за да подсладите чая.
Коментари