Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Джинджифил и куркума - всички ползи от чудодейната комбинация

Джинджифил и куркума - всички ползи от чудодейната комбинация

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Джинджифил и куркума - всички ползи от чудодейната комбинация

Всички сме наясно, че трябва редовно да се грижим за тялото си. За да поддържате имунитета си в добра форма, трябва да спортувате, да се храните балансирано и да избягвате стреса. Вещества, които могат да зареждат с енергия и подобряват здравословното състоянието могат да бъдат получени и от храни, подправки и напитки. Можете да подпомогнете състоянието си с една чудодейна комбинация от подправки - джинджифил и куркума.

И имайте предвид, че смлените подправки издържат много по-дълго. И ако купувате смлени джинджифил и куркума в голяма опаковка, тогава ще имате достатъчно за цялото семейство за дълго време. Що се отнася до полезните свойства на смлените подправки, те са не по-малко полезни и ценни за здравето и поддържането на имунитета.

Смлените джинджифил и куркума могат да се добавят към ястия, супи, дресинги за салати, напитки, тестени изделия и десерти. Но за най-ефективно средство за здравето, базирано на тези две подправки се смята чаят, приготвен от тях. Джинджифилът и куркумата са известни със своите невероятни ползи за здравето сами по себе си, но когато се приготвят комбинирано на чай, те се превръщат в още по-впечатляващо лекарство за здравето.

С какво е полезна комбинацията джинджифил и куркума?

Чай от куркума и джиндифил

Имуностимулатор при вирусни заболявания. По време на разпространението на вирусни заболявания, чай от джинджифил с куркума ще помогне да се справите с първите симптоми. Напитката е полезна при суха кашлица и треска, има противовъзпалителни свойства. Ефективността и ползите от джинджифиловия чай в борбата срещу настинки и грип са свързани с неговото бактерицидно, антисептично, противовъзпалително, патогонно действие.

Храносмилане. Джинджифилът е полезен за храносмилането, има успокояващ ефект върху коремните мускули и улеснява храносмилането на храната, а куркуминът стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур. И двете растения помагат при лошо храносмилане, гадене, подобряват метаболизма.

Понижаване на кръвната захар. Едно китайско проучване установява, че куркуминът стимулира производството на инсулин и подобрява инсулиновата чувствителност - и двете подправки са полезни за хора с диабет.

Борба с възпаленията. Чаят от джинджифил и куркума се смята за противовъзпалителна напитка. Много култури по света използват джинджифила и куркумата като общо противовъзпалително средство за ставите и мускулите. Например този билков чай може да намали симптомите на възпалителни състояния като артрит и артроза.

Високо съдържание на манган. Манганът подпомага здравето на костите, бори се с възпалението и подпомага метаболизма на хранителните вещества като усвояването на протеини. Манганът също участва в регулирането на холестерола и въглехидратите, в поддържането на целостта на кожата.

Сърдечно-съдова система. Джинджифилът намалява нивата на холестерола, има благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението. Куркумата премахва лошия холестерол и почиства кръвоносните съдове. И двете подправки разреждат кръвта.

Още ползи от джинджифила и куркумата:

Ползи от куркумата и джинджифила

- средство срещу настинка и дихателни инфекции;

- нормализира функционирането на щитовидната жлеза;

- стимулира мозъка, намалява главоболието;

- използва се като спазмолитично, противоглистно средство;

- намалява болките в ставите и мускулите;

- чай с джинджифил се пие и за отслабване, тъй като е ефективен в борбата с наднорменото тегло;

- подмладяващ ефект.

Не се препоръчва комбинацията джинджифил и куркума при:

- камъни в жлъчката;

- кървене и хемофилия;

- хепатит;

- обостряния на стомашно-чревния тракт;

- панкреатит;

- повишена киселинност на стомаха;

- висока температура;

- алергия;

- бременност и кърмене;

- деца под 6 години.

Комбинацията има несъвместимост с много лекарства и билки.

Как да си приготвим чай с джинджифил и куркума?

За да приготвите чай от джинджифил с куркума, загрейте чаша вода до кипене, след което бавно разбъркайте 2 чаени лъжички смляна куркума и 1 чаена лъжичка настърган джинджифил. Намалете котлона и оставете да къкри за 10 минути. Добавете мед, стевия или захар, за да подсладите чая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest