За родина на джинджифила се смята Южна Азия, и до днес има места, където се консумира в наистина огромни количества. Той може да бъде намерен както пресен, така и сушен. Много пъти сме говорили какви са ползите на джинджифила, днешната ни тема обаче е как да си направим джинджифил за суши.
Маринованият джинджифил за суши се нарича още гари в Япония. Той е много важна част от сушито, също като уасабито и соевия сос. Сервира се отделно, сложен между сушито и бива използван за изчистване на небцето от всички вкусове, които хапвате. Най-често се маринова в оризов оцет и мирин, но има суши майстори, които си имат собствена рецепта за овкусяване на джинджифила и неговият вкус може да бъде както сладък, така и много пикантен.
- Ако искате сами да си направите маринован джинджифил за суши, ще ви предложим една лесна и много достъпна рецепта:
Продукти:
- 200 грама пресен корен джинджифил;
- 10 грама хималайска сол;
- 20 грама кафява захар;
- 150 мл оризов оцет;
- 20 мл мирин;
- 10 мл естествено ферментирал соев сос.
Приготвяне:
- Сложете тиган на котлона и добавете оризовия оцет и мирина. След това добавете солта и захарта и бъркайте, докато не се разтопят. Джинджифилът се бели и се реже с нож на тънко. Или се настъргва. След това се слага във вече изстиналата марината, ако е необходимо можете да добавите вода, за да бъде напълно покрит. Слага се в хладилника и се съхранява за около 14 дни.
Може да се сервира към суши със сьомга, суши с авокадо или друг подобен деликатес.
Коментари