Южноамериканската страна Боливия има свой любим начин да започне деня – това са кифличките Салтенас, които са нещо средно между прочутите емпанадас и корнуелските пирожки. Те се пълнят с месо, картофи и сос, но често и с чесън, стафиди, лук, грах, пъдпъдъчи яйчица и маслини.
По правило може да се хапват чак до обяд и се продават на всеки ъгъл в селищата, но следобяд вече не се намират никъде.
Историята на Салтенас според историка Антонио Кандия, е свързана с името на една писателка от XIX век – Хуана Мануела Горити, родена в аржентинското градче Салтена близо до боливийската граница. Тя е дъщеря на богато семейство, което вследствие на гоненията на поредния диктатор се заселва в Боливия.
Младата жена пристига там с рецептата си за вкусните кифлички и с надеждата с тях да изкарва прехраната си. Години по-късно Салтенас се приемат като изконна боливийска традиция и никой не си спомня откъде точно идва рецептата.
Салтенас се делят на сладки, нормални, пикантни и суперпикантни. В нормалните се добавя умерено количество лют пипер, в пикантните – малко повече, а суперпикантните са само за любители.
Заради сочния пълнеж е важно умението да се хапват, така че да не се изцапаш. Номерът е, казват боливийците, Салтенас да се държи изправена и да се хапва отгоре, като постепенно си проправяте път надолу.
Сочността се постига, като се приготвя яхния от всички продукти за пълнежа и се добавя желатин. Слага се в хладилника да се стегне, пълни се тестото и докато се пече, желатинът се разтапя. Това гарантира, че тестото няма да е глетаво и мокро, а пълнежът ще е сочен.
От посочените продукти се получават 50 бр. Салтенас:
За тестото:
12 ч.ч. брашно, 1 и ½ ч.ч. вряла свинска мазнина, 6 яйца, ½ ч.ч. захар, 2-2 и ½ ч.ч. топла вода, 3 ч.л. сол (или на вкус)
За плънката:
1 ½ ч.ч. свинска мас, 1-2 с.л. слаболют червен пипер, ½ ч.л. кимион, ½ ч.л. млян риган, 1 ½ ч.л. сол, ½ ч.л. млян черен пипер, 1 ч.ч. чесън, нарязан на кубчета, 1 ½ ч.ч. наситнен зелен лук, ¼ ч.ч. захар, 1 с.л. оцет, ½ ч.ч. наситнен магданоз, 1 ч.ч. варени картофи – нарязани на кубчета, ½ ч.ч. варен зелен грах, 2 с.л. желатин, 3 ч.ч. вода, 1 ½ ч.ч. варено месо – нарязано на кубчета, 50 маслини без костилки, 12 ½ пъдпъдъчи яйца – по ¼ на кифличката
Начин на приготвяне:
1. В тенджера сложете свинската мас и пипера, загрейте до кипване и варете, докато маста и пиперът се отделят един от друг;
2. Прибавете кимиона, ригана, солта и черния пипер и варете 10 мин на тих огън, като постоянно разбърквате. Прибавете чесъна, варете 5 минути и сложете зеления лук;
3. Свалете тенджерата от огъня, сложете захарта, оцета, магданоза, картофите и граха;
4. В друга тенджера накиснете и разтворете във водата желатина. Прибавете месото и разбъркайте;
5. Съединете съдържанието на двете тенджери и оставете плънката да се охлажда;
6. Пресейте брашното в купа, сипете кипящата мазнина и бързо разбъркайте с дървена лопатка. Охладете няколко минути и добавете яйцата, захарта и водата със солта. Омесете тесто и го оставете да почива няколко минути;
7. Разделете го на 50 топчици и всяка разточете на кръг с 5 мм. дебелина. Сложете част от плънката, по ¼ пъдпъдъчи яйца и по 1 маслина без костилка, леко намажете краищата на тестото с вода и ги съединете, така че шевът да е отгоре;
8. Наредете Салтенас, без да се докосват в тавичка, наръсена с брашно, и ги изпечете за 10 минути във фурна на 250 градуса.
9. Поднесете ги горещи.
Коментари