Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вижте защо Салтенас са любимите кифлички на Боливия

Вижте защо Салтенас са любимите кифлички на Боливия

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39484
Салтенас

Южноамериканската страна Боливия има свой любим начин да започне деня – това са кифличките Салтенас, които са нещо средно между прочутите емпанадас и корнуелските пирожки. Те се пълнят с месо, картофи и сос, но често и с чесън, стафиди, лук, грах, пъдпъдъчи яйчица и маслини.

По правило може да се хапват чак до обяд и се продават на всеки ъгъл в селищата, но следобяд вече не се намират никъде.

Историята на Салтенас според историка Антонио Кандия, е свързана с името на една писателка от XIX век – Хуана Мануела Горити, родена в аржентинското градче Салтена близо до боливийската граница. Тя е дъщеря на богато семейство, което вследствие на гоненията на поредния диктатор се заселва в Боливия.

Младата жена пристига там с рецептата си за вкусните кифлички и с надеждата с тях да изкарва прехраната си. Години по-късно Салтенас се приемат като изконна боливийска традиция и никой не си спомня откъде точно идва рецептата.

Салтенас се делят на сладки, нормални, пикантни и суперпикантни. В нормалните се добавя умерено количество лют пипер, в пикантните – малко повече, а суперпикантните са само за любители.

Заради сочния пълнеж е важно умението да се хапват, така че да не се изцапаш. Номерът е, казват боливийците, Салтенас да се държи изправена и да се хапва отгоре, като постепенно си проправяте път надолу.

Сочността се постига, като се приготвя яхния от всички продукти за пълнежа и се добавя желатин. Слага се в хладилника да се стегне, пълни се тестото и докато се пече, желатинът се разтапя. Това гарантира, че тестото няма да е глетаво и мокро, а пълнежът ще е сочен.

От посочените продукти се получават 50 бр. Салтенас:

За тестото:

12 ч.ч. брашно, 1 и ½ ч.ч. вряла свинска мазнина, 6 яйца, ½ ч.ч. захар, 2-2 и ½ ч.ч. топла вода, 3 ч.л. сол (или на вкус)

За плънката:

1 ½ ч.ч. свинска мас, 1-2 с.л. слаболют червен пипер, ½ ч.л. кимион, ½ ч.л. млян риган, 1 ½ ч.л. сол, ½ ч.л. млян черен пипер, 1 ч.ч. чесън, нарязан на кубчета, 1 ½ ч.ч. наситнен зелен лук, ¼ ч.ч. захар, 1 с.л. оцет, ½ ч.ч. наситнен магданоз, 1 ч.ч. варени картофи – нарязани на кубчета, ½ ч.ч. варен зелен грах, 2 с.л. желатин, 3 ч.ч. вода, 1 ½ ч.ч. варено месо – нарязано на кубчета, 50 маслини без костилки, 12 ½ пъдпъдъчи яйца – по ¼ на кифличката

Начин на приготвяне:

1. В тенджера сложете свинската мас и пипера, загрейте до кипване и варете, докато маста и пиперът се отделят един от друг;

2. Прибавете кимиона, ригана, солта и черния пипер и варете 10 мин на тих огън, като постоянно разбърквате. Прибавете чесъна, варете 5 минути и сложете зеления лук;

3. Свалете тенджерата от огъня, сложете захарта, оцета, магданоза, картофите и граха;

4. В друга тенджера накиснете и разтворете във водата желатина. Прибавете месото и разбъркайте;

5. Съединете съдържанието на двете тенджери и оставете плънката да се охлажда;

6. Пресейте брашното в купа, сипете кипящата мазнина и бързо разбъркайте с дървена лопатка. Охладете няколко минути и добавете яйцата, захарта и водата със солта. Омесете тесто и го оставете да почива няколко минути;

7. Разделете го на 50 топчици и всяка разточете на кръг с 5 мм. дебелина. Сложете част от плънката, по ¼ пъдпъдъчи яйца и по 1 маслина без костилка, леко намажете краищата на тестото с вода и ги съединете, така че шевът да е отгоре;

8. Наредете Салтенас, без да се докосват в тавичка, наръсена с брашно, и ги изпечете за 10 минути във фурна на 250 градуса.

9. Поднесете ги горещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати