Терминът цифрова храна все по-често ще присъства в ежедневието ни. Оказва се, че няма нищо по-лесно от това да излъжем вкусовите си рецептори. А това определено има своите ползи.
Всеки от нас усеща храните благодарение на т.нар. вкусови рецептори. Група специалисти от Националния университет в Сингапур се опитват да ги излъжат с новата си разработка - своеобразна цифрова храна.
Концепцията им показва, че човек може да почувства един или друг вкус с помощта на електроди.
Електродите, които учените използват, се управляват от компютър и действат директно на определени вкусови рецептори. Така, ако човекът, с когото си пишете, пие лимонада например, може да ви изправи сигнал, който да ви помогне да усетите вкуса ѝ.
Това ще става посредством нови приспособления, които ще се монтират към компютрите и мобилните устройства.
Изобретението ще се използва най-вече от ресторантите, които се занимават с разноса на храни по домовете. Приспособлението ще им помага в реално време да изпращат вкуса на една и друга храна на клиентите си. Така те много по-лесно ще избират какво точно да си поръчат.
Коментари