Амла (Phyllanthus emblica) е вид грозде. Плодовете му са със зелено-жълт цвят. Вкусът им е кисел, горчив и стипчив. За да станат по-вкусни плодовете и за да не са чак толкова кисели, индийците ги потапят в солена вода и чили на прах.
Дървото е свещено за индусите, тъй както се смята, че Бог Вишну живее в него. Според религиозните им вярвания, тези плодове лекуват всяка една болест и водят до дълголетие всеки, който ги консумира редовно. В традиционната индийска медицина плодовете Амла се използват както сушени, така и пресни.
Всички части на растението се използват в различни видове Аюрведа (древна индийска система за природна медицина). Амла плодовете са необичайни, тъй като съдържат пет от шест вкуса, признати от Аюрведа. Гроздето е една от основните съставки в старинна билкова смес наречена Chyawanprash.
Тя се приготвя според инструкциите, предложени в Аюрведа и е най-продаваната хранителна добавка в Индия. Амла се консумират сурови или варени. Често се използват и за направата на различни сосове към месни ястия. В Индия обикновено мариноват плодовете със сол, масло и подправки. Използват се и за направата на мастила, шампоани, масла за коса и други.
Маслата за коса подхранват косата и кожата на главата и помагат да се предотврати преждевременното побеляване на косата. Благодарение на високото съдържание на витамин С, минерали, аминокиселини, протеини и омега-3 мастни киселини в плодовете, те имат и антиоксидантни свойства.
Въпреки полезните си свойства, ако Алма се консумират в много големи количества, могат да бъдат опасни за здравето, поради фруктозата, която съдържат.
Коментари