Ачача е тропически плод, виреещ в амазонската гора. В Боливия плодът е известен като "медена целувка" и там дори се празнува фестивал в негова чест. На него се излагат конфитюри, ликьори и всякакви продукти направени от ачача, включително мед от пчели, които се хранят с цветен нектар от плода.
Обикновено ачача се консумира суров, направо от дървото. Хубаво е малко преди консумация да се охлади, защото така се засилва вкусът. Вътрешността може да се пюрира и да се използва за приготвяне на торти и други десерти.
Самият плод е много вкусна смес от сладко и кисело. Богат е на антиоксиданти и е с високо съдържание на витамин С и калий. Основната задача на антиоксидантите е да се борят със свободните радикали, които оказват вредно влияние върху организма ни. Повишават имунитета ни и ни предпазват от вируси и болести.
Калият от своя страна снабдява мозъка с кислород, като по този начин подпомага дейността му и се бори със стреса. Той е отговорен и за правилната функция на бъбреците, улеснявайки работата им.
Плодовете съдържат също витамин В, под формата на фолат, който е от полза за репродуктивното здраве, пренаталното лечение, здравето на сърцето, неврологичното здраве и здравето на дебелото черво.
Именно заради фолата плодът е изключително полезен за бременни жени, защото подпомага разтежа на клетките в зародиша. Отличен помощник е и в битката с умората, депресията и всякакви форми на безпокойство.
Коментари