Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Близо 2 тона мръвка изядоха в Горна Оряховица за Празника на суджука

Близо 2 тона мръвка изядоха в Горна Оряховица за Празника на суджука

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Празник на Горнооряховския суджук

Над два тона колбаси бяха изконсумирани по време на Празника на суджука в Горна Оряховица. Вкусното събитие се организира за единадесети път и отново успя да събере редица любители на мръвката, които не се изплашиха от лошото време.

Трескавите приготовления за традиционния празник започнаха още в ранни зори, когато из Горна Оряховица се разнесе омайно ухание на пържоли, кюфтета, кебапчета, наденички и най-различни други апетитни мръвки.

Малко по-късно празникът бе официално открит от градоначалникът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който приветства всички гости и изрази гордостта си от факта, че фестивалът на Горнооряховския суджук придобива все по-голяма популярност сред младите.

Вкусният деликатес от столетия е емблематичен за Горна Оряховица, пише Монитор. Сведения за него има още отпреди пет века. В началото той се разпространявал само в ограничени райони, но бързо придобил слава и през 1861 година бил отличен дори на изложение в Торино.

Суджук на скара

Днес той продължава да превзема чуждестранните пазари и да се предлага успешно не само в съседна Гърция, но също така в Германия, Испания и Холандия. Амбициите на неговите производители са в бъдеще родните суджуци да достигнат и до Азия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest