Риби, които са вредни за здравето
Ribe koje su štetne za zdravlje
Gotvach.bg»Статии»Риба и Морски Дарове»Риби, които са вредни за здравето

Риби, които са вредни за здравето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
9-те забранени видове риба
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Рибата, толкова вкусна и толкова здравословна, е задължителна част от менюто на малки и големи. Има обаче 9 забранени вида риби, които са по-скоро вредни за здравето.

В списъка има дори риби, които се препоръчват от специалистите като здравословни. Какво правят тук, ще видите сами. Ето кои са 9-те вида забранени за похапване риби, от които трябва да се пазите:

Змиорки

Тъй като са почти изцяло съставени от мазнини, змиорките лесно усвояват промишлените и селскостопански отпадъци от водата. Най-замърсени са американските видове. Европейските змиорки също имат голямо количество живак в състава си. Ето защо месечната норма за възрастен е най-много 300 г, а за дете – 200 г.

Пангасиус

Тази риба изобщо не се препоръчва за ядене. У нас пангасиусът в магазините е директен внос от Виетнам и по-точно - река Меконг. Тя се смята за една от най-замърсените водоеми в света. Освен това в този вид риба има особено високи нива нитрофуразон и полифосфати, които са канцерогени.

Морската риба Tilefish

Тя е лидерът в замърсяването с живак. Обикновено се лови в нарушение с правилата. От известно време е забранена за ловене, заради завишения риск от отравяне. Ако все пак искате да я опитате, на месец дневната доза за мъже не трябва да надвишава 100 г. За деца и жени е забранена.

Сом

Не е препоръчителен. Тази риба има способността да нараства значително. Поради това рибарите дават на сомовете хормони. Това важи с особена сила за сомовете в азиатските страни. Няма нищо лошо да ядете сом, но много по-малко опасни за здравето са свободно отглежданите сомчета.

Риба тон

Риба тон

В нея също се съдържат сериозни нива живак. Той е най-много в червения и черния тон. Поради това максималната месечна доза риба тон е 100 г. Тази риба не се препоръчва за деца. В магазините процентът на свободно отглеждана риба тон е много малък. В природата тя е почти изчезнала. Продукцията идва от ферми, в които рибата се храни с хормони и антибиотици.

Скумрията

В нея се натрупва живак. Когато попадне в човешкото тяло, той се не се изхвърля или усвоява и води до заболявания. Поради това месечната доза е 200 г за възрастен и 100 г за деца. Най-малко опасна е атлантическата скумрия. От нея може да ядете в неограничени количества.

Тилапия

Тази риба е особено опасна за хора, които страдат от сърдечни заболявания, астма и артрит. Мастните киселини в нея не са здрави, но от друга страна врените мазнини са сравними с тези, концентрирани в свинската мас. Прекомерната консумация на риба от този тип води до повишаване на нивата на холестерола. Освен това тя прави тялото по-чувствително към алергени.

Лаврак

Тъй като и в нея се съдържа достатъчно количество живак, дозата за месец е 200 г за възрастен и не повече от 100 г за деца.

Сребърен долар

По-известна като морска риба, тя е богата на гемпилотоксин – восъчна субстанция, която изобщо не се метаболизира. Поради това приемът на тази риба е противопоказен за хора с проблеми с храносмилането, защото не само води до такива, но усложнява и вече наличните. Нивата на вредоносната субстанция се намаляват, ако рибата се пържи или готви на скара.

Много е важно винаги да избирате прясна риба. За целта я вземете в ръце и я погледнете. Ако понижи опашката си, ако перките са сухи, а хрилете сиви, вместо яркочервени – това е престояла риба.

Изберете ли да купувате жива риба от водоем, е много важно водата, в която се отглежда тя, да е чиста. Заложете на рибите, които плуват по-близо до дъното и не са близо до повърхността. За запалените рибари, които сами ловя рибата си, е задължително да проверяват водата за живак. Това става с живачен анализатор.

Когато сте решили да изненадате близките си със сьомга, заложете на парчета с бели нишки в тях. Парче, пълно с червено, вероятно е боядисано. Избягвайте рибите с ярки петна по кожата – те са хванати по време на сезона на хвърляне на хайвера и месото е още меко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес