Забравете за пържените картофки, ядките, чипса и скарата като допълнение към ледоностудената бира. Екип на учени от САЩ и Западна Европа са открили още по-перфектно мезе за пенливата напитка.
За да засилят и подчертаят специфичния вкус на пивото, учените са използвали храни от различни типове – пържени и солени. Към бирата са добавяни различни подправки, но се оказало, че комбинацията не е особено сполучлива.
За изненада на учените се оказало, че пивото се комбинира най-добре с кисело-соления вкус на киселите краставички, като за да усетите най-добре съчетанието, трябва да редувате глътка бира с хапка от краставичките.
Тази комбинация е приветствана и от специалистите по диети, тъй като е много по-здравословна в сравнение с тежките барбекюта и снаксове.
![Мезе за бира](/files/lib/600x350/kiseli-krastavichki-zimnina1.webp)
Може да усетите комбинацията от вкусове и като пуснете две резенчета кисела краставичка в чашата си с бира. Феновете на пивото сравняват това съчетание с Блъди Мери.
Тъй като и бирата, и киселите краставички са ферментирали, очевидно това допринася за хармоничното съчетание на вкусове без някой от тях да доминира.
Специалистите също така казват, че при отпиване се усещат максимално много нюанси - горчивината на пивото, киселата нотка от краставичката и лека сладост накрая.
Но ако все пак искате да разнообразите тази перфектна комбинация, може и да пиете бирата си и с туршия. Като мезе туршията е определяна като абсолютен деликатес, а предимството е, че може да я откриете в мазето на баба си и няма да ви се наложи да харчите пари.
![Туршия](/files/lib/600x350/domashnacarskaturshiq.webp)
Ако сте решили да експериментирате с мезетата, изпробвайте ги със светла бира, казват още учените. Тя е по-лека и търпи всякакви комбинации.
Коментари