Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи мезета за водка

Подходящи мезета за водка

Мезе за водка

Водката може да се ползва основно в коктейли, но в страни, които харесват водката (Русия и Полша), тя винаги е придружена от апетитна храна. По принцип всичко опушено, мариновано или изсушено работи добре. Водката се консумира добре охладена и в малки ракиени чашки.

Ето някои идеи за мезета, придружаващи водката:

- Хайвер – той е нискокалоричен. Може да бъде сервиран самостоятелно (в купичка върху натрошен лед) или на парче препечен бял хляб, може да е смесен със заквасена сметана или нещо по ваш вкус;

- Пушени риби от всякакъв вид – пушена херинга (сельодка), пушена сьомга, пушена скумрия и особено пушена змиорка. Могат да бъдат поднесени с малко заквасена сметана и каперси.

По правило, със сельодката се сервира горещо сварен картоф с каймак, накълцан копър и особен вид ръжен хляб. Триадата водка-сельодка-картоф се счита за класическото руско мезе за водка.

- Солени или мариновани гъби – манатарка, като преди сервиране се овкусява със слънчогледово олио и лук;

- Блини – големи, квасени;

- Кисели краставички, туршии - Киселите и солени нотки се съчетават добре с водката, която трябва да е много студена;

- Немски и полски сортове колбаси, особено пушени колбаси;

- Пуешко месо или свинско филе;

- Сушено или пушено говеждо;

- Цвекло във всички видове - борш, салата от цвекло, кисело цвекло (туршия);

- Руска салата;

- Кремообразни или солени сирена, особено с копър – рикота, козе сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Това, което съм срещал като "мезе на народа" е херинга (сельодка), сланина, кис.краставички, варени картофи, черен хляб, мариновани гъби. В периода в който живях в СССР хайвер и др. изгъзици не съм срещал на тяхната трапеза. Пушената риба беше предпочитано мезе за бирата.
16.01.2025 20:45