Водката може да се ползва основно в коктейли, но в страни, които харесват водката (Русия и Полша), тя винаги е придружена от апетитна храна. По принцип всичко опушено, мариновано или изсушено работи добре. Водката се консумира добре охладена и в малки ракиени чашки.
Ето някои идеи за мезета, придружаващи водката:
- Хайвер – той е нискокалоричен. Може да бъде сервиран самостоятелно (в купичка върху натрошен лед) или на парче препечен бял хляб, може да е смесен със заквасена сметана или нещо по ваш вкус;
- Пушени риби от всякакъв вид – пушена херинга (сельодка), пушена сьомга, пушена скумрия и особено пушена змиорка. Могат да бъдат поднесени с малко заквасена сметана и каперси.
По правило, със сельодката се сервира горещо сварен картоф с каймак, накълцан копър и особен вид ръжен хляб. Триадата водка-сельодка-картоф се счита за класическото руско мезе за водка.
- Солени или мариновани гъби – манатарка, като преди сервиране се овкусява със слънчогледово олио и лук;
- Блини – големи, квасени;
- Кисели краставички, туршии - Киселите и солени нотки се съчетават добре с водката, която трябва да е много студена;
- Немски и полски сортове колбаси, особено пушени колбаси;
- Пуешко месо или свинско филе;
- Сушено или пушено говеждо;
- Цвекло във всички видове - борш, салата от цвекло, кисело цвекло (туршия);
- Руска салата;
- Кремообразни или солени сирена, особено с копър – рикота, козе сирене.
Коментари