gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-доброто съхранение на ягоди става ето така

Най-доброто съхранение на ягоди става ето така

Съхранение на ягоди
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Ягодите могат да издържат до една седмица в хладилника, ако се съхраняват правилно, но невинаги е лесно да се каже от колко време е откъсната, преди да стигне до магазина. Тези съвети могат да ви помогнат да запазите свежи ягоди за няколко дни по-дълго, отколкото предполагате, че е възможно.

Избягвайте купуването на ягоди с петна или тези, които са много тъмни на цвят. Ако сами берете ягодите, избирайте тези, които са с ярко червен цвят и са твърди на допир.

Изхвърлете мухлясалите ягоди веднага. Мухълът може да се разпространи от една ягода в друга, като бързо разруши цялата партида. Проверете ягодите веднага след като ги купите и изхвърлете всички развалени ягоди.

Не измивайте ягоди до момента, в който ще ги използвате. В противен случай ще ускорите процеса на мухлясване и разваляне на плодовете.

Ягоди

Смес от бял оцет и вода може да премахне потенциално вредните бактерии и вируси от плодове. Този начин е по-ефективен от водата, но това не означава, че ще се удължи трайността на ягодите. Ако много от ягодите в партидата трябва да бъдат изхвърлени поради мухъл, може да си струва да се приложи една част бял оцет и три части вода със спрей бутилка. В противен случай използвайте оцет за миене само при измиване на плодовете, непосредствено преди употреба.

Съхраняване на ягоди в хладилник или в студена зона

Ягодите ще останат свежи в студена среда, в идеалния случай в диапазона 0-2 градуса по Целзий.

Ако вашите ягоди са намокрени на повърхността им, първо ги подсушете с хартиена кърпа и ги поставете между нови, сухи хартиени кърпи, за да абсорбирате влагата.

Замразяване на ягоди

Замразени ягоди

Замразявайте узрели и твърди ягоди. Зрелите яркочервени ягоди ще се запазят най-добре. Не замразявайте меки или тръгнали да се развалят ягоди. Преди замразяване отстранете зелените листенца и след това ги измийте.

Могат да се замразят или цели, или нарязани. След като бъдат замразени и размразени, те ще бъдат по-трудни за нарязване, въпреки че пюрето винаги остава опция. По-големите ягоди могат да замразят и да се размразят по-равномерно, ако първо ги нарязвате на малки парчета.

Размразяването трябва да се случва в хладилник или под студена течаща вода. Не е желателно да се размразяват в микровълнова, защото стават меки.

Могат да се ядат, като имат малки кристалчета по повърхността им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest