На 17-ти юли отново имаме вкусен повод за отбелязване. Днес гастрономите празнуват Деня на сладоледа с праскови. Студеното изкушение е сред най-предпочитаните летни десерти. Затова в следващата рецепта споделяме с вас как сами да си приготвите домашен сладолед с праскови.
Необходими продукти: 300 мл течна сметана, 300 мл прясно мляко, 200 г кафява захар, 5 жълтъка, 3 големи праскови.
Начин на приготвяне: Започваме с обработката на прасковите. Те се бланшират за минута във вряла вода, а после се обливат добре с ледена вода. Обелват се.
В друг съд се загрява прясното мляко до кипване. Отделно се разбиват жълтъците и захарта с миксер. Към тях се налива на тънка струя топлото мляко и пак се бърка. Сместа се поставя в огнеупорен съд и се загрява на слаб огън, като се бърка с тел.
След 2 минути се отстранява. Към нея се прибавят предварително разбитата сметана и нарязаните на ситни парченца праскови. Разбърква се и сместа се слага във фризера за няколко часа или в машина за сладолед.
Коментари