gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За и против желиращата захар

За и против желиращата захар

Сладко с желираща захар
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

С настъпването на времето за приготвяне на зимнина започваме и с направата на конфитюри, но едва ли на някого му харесва да стои с часове пред горещата печка, чакайки сгъстяването на конфитюра.

Предлагам да разгледаме малко по-обстойно желиращата захар и дали сте "за" или "против" нея.

За желиращата захар

Сладка с Желираща захар
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

- Желиращата захар е идеална за заетите дами, тъй като направата на конфитюра отнема според указанието до 8-10 минути;

- Без добавени оцветители и консерванти е, което е важен плюс при подобен тип продукти. В състава ѝ влиза пектин, който е известен със своите полезни свойства;

Може би тук трябва да вметнем, че ако решите да намалите количеството на захарта (по препоръка той трябва да е 1:1 ), можете да добавите 1-2 с.л. пектин на прах и отново да получите добра гъста консистенция, бърза направа и добър вкус.

- Може да се използва при направата на всякакъв вид конфитюр - без значение от плода.

Против желиращата захар

Желираща захар

- Не се препоръчва изсипването на желиращата захар върху плодовете и престояването им 1 нощ;

- Желиращата захар може да се използва само и единствено при направата на сладко (конфитюр), но не и при компоти. А при добавянето на захарта в кафето, например, вкусът накиселява - така че не използвайте с такава цел желираща захар.

- Според препоръката съотношението захар-плод трябва да е 1:1, но дори и тези, които обожават по-сладки конфитюри, недоволстват поради твърде сладкия вкус, който се получава.

- Обикновено на гърба на опаковката на желиращата захар е даден начин на употреба, в което е уточнено времето за приготвяне. Както вече уточнихме, обикновено това време варира около 10 минути и изминалите минути след дадените минути разреждат сока и вместо желиране, се получава леко по-течна консистенция.

Предлагаме ви една рецепта за сладко от сини сливи с използване на желиращата захар.

Сладко от сини сливи

Необходими продукти:

1 кг изчистени от костилките сини сливи

1 кг желираща захар

1 к.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне: Бурканите се измиват и подсушават. Нарязаните сливи се слагат в тенджерата, в която ще се вари конфитюрът, и се посипват със захарта. Разбъркват се добре, за да може захарта да се овлажни. Сливите са по-сух плод и затова се изчаква 10 минути преди да се сложи на котлона конфитюрът да ври.

Тенджерата се поставя на котлона на максимална температура и след завирането се засичат 10 минути, като през цялото време се бърка непрекъснато.

Насипва се в буркани и се затварят, обръщат се до пълното им изстиване, след което сладкото е готово и се прибира на тъмно място.

Важно: Винаги се съобразявайте с времето за приготвяне. Не чакайте пълното желиране на конфитюра на котлона, тъй като с изстиването си той продължава да се сгъстява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest