Всички сме любители на сладкиши, приготвени от бяла рафинирана захар. Това, което не знаем е това, че тя може да бъде заменена изцяло от по-здравословната алтернатива на захарта, а именно това е кафявата захар Мусковадо.
Кафявата захар Мусковадо е нерафинирана захар от остров Мавриций. Тя се познава лесно по традиционния си тъмен цвят и изцяло заменя всички приложения на бялата захар в кулинарията.
Въпреки това обаче, кафявата захар Мусковадо е лепкава и има специфичен привкус, който се дължи на тръстиковия сироп, който не е отделен от нея при образуването ѝ.
Най-голяма продукция на кафявата захар Мусковадо се отчита във Филипините.
Най-често се продава в опаковки от 300-500 грама, като цената ѝ варира между 3-5 лв.
Опаковката обаче след употреба трябва да се затвори добре, тъй като добрия и специалния вкус на Мусковадо се дължи на това, че е лепкава и по-ароматна от другите видове кафява захар.
Как да познаете истинската кафява захар Мусковадо?
Върху опаковката на кафявата захар трябва да пише нерафинирана.
Цената е по-скъпа от нормалната захар, но това не е надежден начин да разберем дали дадената захар е истинска;
Най-надеждният домашен тест е следният: Нужни са ви малко захар и вода. Сложете малко захар в прозрачен съд (чаша) и налейте малко вода. Разбъркайте добре и наблюдавайте какво се случва.
Ако захарта е оцветена с меласа, то водата ще се оцвети, а на дъното ще се утаят кристалчетата бяла захар. Ако сте попаднали на качествена кафява захар, водата ще си остане прозрачна, а захарта - кафява.
Коментари