Захар Турбинадо
Turbinado SugarŠećer Turbinado
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Захар Турбинадо

Захар Турбинадо

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
1273k
Захар Турбинадо
Стилен голям бял стъклен буркан - 1.9 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилен голям бял стъклен буркан - 1.9 л
14.90 лв.
Виж ››

Захарта Турбинадо е натурална кафява захар, а името и Турбинадо идва от това, че процедурата по изсушаване на кристалите се извършва в центруфуга (турбина). Отчасти е преработена, като малка част от меласата е отстранена. Нейният цвят е кехлибарен. Произвежда се от захарна тръстика, която е прясно нарязана и се отделя сок.

Подобно на технологията на друг вид - захар Демерара, се изпарява част от водния състав, за да има определена кристализация, получават се светлокафяви захарни кристали. След това в центруфуга се смилат кристалите. Тази захар не се подлага на избелване и оцветяване на кристалите, а е така натурална. Кристалчетата ѝ са по-едри от обикновената захар. Има много видове захар, която е сурова и нерафинирана.

Суровата захар е и с ниска калорийна стойност, дължаща се на високия процент воден състав. В състава ѝ влизат витамини и минерали, защото са ограничени или избегнати химични обработки.

Вкусът на Турбинадо има лек аромат на меласа, защото не е напълно преработена.

Захар Турбинадо трябва да се съхранява в добре затворен съд, защото когато има досег с въздуха, тя се втвърдява.

В 100 грама Турбинадо захар се съдържат 100 милиграма калий, 23 милиграма магнезий, 85 милиграма калций, 1.3 милиграма желязо, 3.9 милиграма фосфор. Минималното съдържание на минерална сол е 740 милиграма, а пък 1 ч.л. Турбинадо захар съдържа 20 калории.

Захарта Турбинадо е подходяща за веган диетите, тя не се преработва по никакъв друг начин освен напълно естествения процес на изпаряване и без химикали.

А ето и една рецепта със захар Турбинадо:

Бадеми в шоколад и захар Турбинадо

бадеми - 245 г

шоколад -170 г черен, 60%

захар Турбинадо-50 г

морска сол - за поръсване

Приготвянето е лесно, фурната се загрява на 175 градуса. Бадемите се разпределят на хартия за печене равномерно и се пекат за около 15 минути. След това се охлаждат. Шоколадът се разтопява в микровълновата за 15 секунди, разбърква се до разтопяване.

Бадемите се поставят в купа и се разбъркват с шоколада. Внимателно с вилица се изваждат на хартия на разстояние един от друг. Поръсват се с захарта Турбинадо и морска сол. Охлаждат се в хладилник.

Вече знаете интересни факти за захарта Турбинадо, а и рецепта, която да изпробвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest