gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»10 причини да ядем повече цитруси

10 причини да ядем повече цитруси

10 причини да ядем повече цитруси
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

През лятото се нуждаем от свежи напитки, които да гонят летните горещини. Цитрусите са само част от плодовете, които ни помагат да запазим тонуса си, но можем да кажем, че са основна част от средствата за борба с жегата. Приемаме ги и в други вариации - в смутита, плодови салати, фрешове. Те са много полезни за здравето заради високото съдържание на полезни вещества. Ще се спрем

само някои от положителните им въздействия върху човешкия организъм.

Цитрусите влияят благотворно на сърцето

Цитрусовите плодове съдържат много флаваноиди, а те са известни като силни антиоксиданти за неутрализиране свободните радикали. Те предпазват от сърдечен удар и подобряват кръвообращението. Добрият холестерол дължим на тях, те са основно средство за борба с лошия холестерол.

Лекуват тялото

10 причини да ядем повече цитруси

Цитрусовите плодове съдържат високи дози витамин С, който помага за заздравяване на раните и за образуването на клетки, които свързват костите ни и сухожилията. Витамин С има благотворно действие при усвояването на желязото в храната, помага и при лечението на простудни заболявания.

Цитрусите са богати на фолиева киселина

Фолиевата киселина, която се съдържа в цитрусите, помага за синтезиране на ДНК. Намаляват и риска от депресии и развитие на болестта на Алцхаймер.

Участват в топенето на мазнините

10 причини да ядем повече цитруси

Цитрусовите плодове съдържат много разтворими във вода фибри, както и неразтворими такива, които топят мазнините в организма. Те имат слабително действие, а отделно всеки цитрус е полезен за определена функция на организма.

Добър регулатор на кръвната захар

Цитрусите свалят кръвната захар и активно поддържат нисък глекимичен индекс на организма. Най-добре е да се приемат в естествено състояние като плодови салати. Фрешовете и соковете са полезни само когато сме ги приготвили сами, тъй като често им се добавят захари.

Проучванията показват, че жените и мъжете на средна възраст, които консумират поне два пъти дневно цитрусови плодове, живеят по-дълго от тези, които нямат в дневното си меню тези плодове.

10 причини да ядем повече цитруси

Една любопитна подробност е, че диетолозите съветват да не се консумират цитруси, ако се пият лекарства. Причината е, че цитрусите и особено грейпфрутът, могат да причинят токсичност при предозиране на лекарствата. Веществото фуранокумарини, което се съдържа в грейпфрута, както и в други цитруси, влияе на ензимите, които преработват лекарствата, преминаващи през черния дроб и червата. При прием на някои лекарства като тези за понижаване на холестерола, веществото в цитрусите удвоява ефекта на лекарството. То става свръхдоза. Затова съветът на специалистите е да се избягват соковете при прием на медикаменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest