Забравете диетата си и режима на хранене в Деня на тортата Сахер. Способността на сладостта е да облекчава неволите, да създава добри вибрации и да прави специални всички поводи. Да, тортата Сахер заслужава повече от един ден, но 5 декември е само нейн.
Дори самата дума е магично интересна - Sachertorte. Невъзможно е да ѝ устоите. Това е уникално изкушение и действа на всичките ви сетива без предупреждение. Затворете очите си, докато отхапвате първото парче - Виена от края на IX век прониква в сетивата, почти чувате валс на Щраус…. Да, това е денят на вълшебната торта Сахер.
История на Деня на тортата Сахер
Тази световноизвестна шоколадова торта, сътворена от стажантския готвач Франц Сачър, който я е създал за гостите на австрийския канцлер Клеменс фон Метерних през 1832 г. Всъщност Сачър бил назначен за главен готвач, защото предишният се разболял. Когато сервирал тортата, гостите я харесали, а самият канцлер бил впечатлен. И все пак, в годините торта Схаер - Sachertorte, се превръща в един от най-известните и обичани десерти на планетата. В крайна сметка Сачър заживява във Виена и там продължава своите кулинарни начинания.
Как да отпразнуваме Деня на Сахер
Как бихме могли да отпразнуваме деня на торта Сахер? С парче виенска торта и някого, разбира се! И ако имате време и се наслаждавате на кулинарни предизвикателства, може би бихте искали да опитате собственоръчно да направите своя собствена домашна торта Сахер от нулата?
Това не е толкова трудно, колкото си мислим и представяме - торта Сахер всъщност се прави доста лесно. Успех!
Класическа рецепта за Торта Сахер
Съставки:
150 г черен шоколад
150 г масло
120 г бяла захар
1/2 ч.л. истински ванилов екстракт
5 яйца, отделени
90 г фино смлени бадеми
60 г брашно
6 с.л. конфитюр от кайсии
150 г черен шоколад
200 мл крем
30 г млечен шоколад
Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 180°С. Посипете грис или брашно в дълбока кръгла тавичка 23 см за торта от калай. Разтопете шоколада на водна баня, като се разбърква от време на време, след което се охлажда. Разбийте маслото в купа, докато омекне, след това бавно добавете захарта, разбивайте, докато сместа стане пухкава.
Добавете охладения шоколад и ванилов екстракт и повторете отново, за да създадете гладка смес. Добавете яйчените жълтъци, бадемите и брашното. Изсипете белтъците в друга купа и ги разбийте със щипка сол на твърд сняг и постепенно добавяйте пудрата захар. Добавете около 1/3 от тях към шоколадовата смес и разбъркайте енергично. След това започнете да редувате по малко от предварително пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци.
Изсипете тестото в приготвената тава и печете във фурната около 45-50 минути. Оставете тортата да се охлади в тавичката, преди да я извадите.
За да направите глазурата, загрявайте конфитюра от кайсии в малък тиган и след това го изсипете равномерно върху горната и страничната страна на охладената торта.
И накрая идва ред на черешката на тортата, като натрошите тъмния шоколад на парчета. В малка тенджера, загрявате крема като внимавате да не го изгорите. След което свалете от котлона и добавете шоколада. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи, след това охлади, до постигане на консистенция за глазура.
Налейте тази заливка върху центъра на тортата и го разстилайте нагоре и надолу по страните бавно и внимателно.
Сервирайте с неподсладена сметана.
Добър апетит!
Коментари