В днешно време сладкарниците могат да ни предложат голямо разнообразие от десерти, като на преден план изпъкват шоколадовите мъфини и чийзкейк с боровинки, италианското Тирамису или пък френското суфле. Да, определено са много вкусни, но има и сладкиши, които по никакъв начин не им отстъпват на вкус, а просто сме ги позабравили. Ето винаги актуални сладкиши.
Класически торти
Тортите, които са винаги на мода и си остават хит сладкиши, независимо че някои от тях са създадени преди векове, са безброй. Няма как да подминем обаче германската торта Шварцвалд торта, френската торта Наполеон, австрийския Сахер(може да я срещнете и като торта Захер), тортата Добуш (среща се и като Добош) и Гараш торта. Интересно е да добавим, че последната е създадена в България, макар и не от българин.
Скалички
Все още има сладкарници, предлагащи на клиентите си скалички. Да, вече не са по няколко стотинки, но удоволствието си струва. Именно защото, макар и позабравени като десерт, те си остават хит сред бълагрите.
Щрудел
Щруделът е австрийско творение, което може да бъде приготвено от всякакви плодове. Класическият виенски щрудел обаче е от ябълки, орехи и канела и обикновено се сервира с топка сладолед върху него.
Реване
Спокойно можем да си признаем, че реването е позабравен сладкиш, който ни е завещан от турците. Подобно на техните баклави, тулумбички и т.н., той също е полят обилно със захарен сироп. И ако само допреди няколко десетилетия беше популярен десерт в ученическите столове или пък предлаган в детските градини за следобедна закуска, то днес определено сме забравили за него. Препоръчваме ви набързо да си припомните вкуса му, защото не е никак труден за приготвяне, особено ако разполагате и с домашни яйца. Подробни рецепти за приготвянето му можете да откриете на сайта ни.
Парфе
Независимо какви са политическите ви възгледи, ако сте столичанин, вероятно изпитвате истинска носталгия към парфетата, предлагани в ресторант Кристал. Онези, които просто наричахме бяло парфе, кафяво парфе (шоколадово) и розово парфе (ягодово парфе). Истината е, че парфето е френско изобретение, създадено през далечната 1894 г., а името му идва от думата "перфектен", т.е. един наистина перфектен десерт, който незнайно защо сме позабравили с времето.
Това бяха позабравени ретро сладкиши, които винаги ще обичаме. Те са съвършени от първата до последната хапка.
Коментари