Колко дълго храната може да бъде замразена и все още да е вкусна

Замразяване на храна
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Замразяването на храната е един от най-лесните начини на консервиране на храни и въпреки че храната ще се съхранява безопасно във фризера за неопределено време, това не означава, че ще запази качеството си завинаги - ароматът и текстурата ще бъдат много по-добри, ако използвате храната в определен период след замразяване.

Също така, някои храни ще издържат по-дълго във фризера от други и може да изискват известна подготовка (нарязани, бланширани, еднослойно замразяване и т.н.) преди замразяване.

Замразени зеленчуци

Зеленчуците могат да останат във фризера от три месеца до една година, в зависимост от това какъв вид са. Някои зеленчуци, особено листни зеленчуци, трябва да бъдат бланширани преди да бъдат замразени. Също така, не всички гъби е добре да се замразяват сурови.

Период на престой в замразено състояние на някои зеленчуци:

Броколи - 1 година;

Моркови - 1 година;

Замразени зеленчуци

Карфиол - 1 година;

Царевица - 8 месеца;

Домати - от 3 до 4 месеца;

Грах - 8 месеца;

Тиквички - 8 месеца.

Замразени плодове

Плодовете съдържат вода, така че когато се замразят и след това се размразят, текстурата им ще се промени - тя ще бъде по-мека и често във вид на каша. Освен това, когато плодът се затопли, част от сока ще изтече. Така че най-добре е да планирате да използвате плодове, които преди това са били замразени в сготвени ястия, сосове, конфитюри и пълнежи за пай.

Замразени Ягоди

Замразените плодове също са идеални за шейкове, сорбета и сладоледи. Ако планирате да ги използвате така, запазете малко от леда, тъй като това ще осигури по-твърда текстура.

Период на престой в замразено състояние на някои плодове:

Ябълки - 4 месеца;

Кайсии - 6 месеца;

Банани - 8 месеца;

Череши - 6 месеца;

Боровинки - 1 година;

Праскови - 4 месеца.

Замразени ядки

Без значение колко бързо планирате да консумирате ядките, най-добре е да ги съхранявате във фризера, независимо от вида. Ядките имат високо съдържание на масло и следователно могат бързо да гранясат. Ако са опаковани в пластмаса и се съхраняват в торбичка за замразяване с цип, ядките ще издържат две години във фризера.

Замразено месо

Замразено месо

Повечето от нас се връщат от супермаркета у дома и веднага слагат месото, което са купили, във фризера. Докато е опаковано добре, то трябва да издържи между два месеца и една година, в зависимост от типа. За много мазни меса, може да махнете част от излишната мазнина преди замразяването, тъй като това може да увеличи риска от разваляне на месото при замразяване.

Период на престой в замразено състояние на меса:

Свински пържоли - 6 месеца;

Черен дроб, бъбреци и др. - 4 месеца;

Наденица - 3 месеца.

Замразено птиче месо

Дали цяла птица или птица, нарязана на части, или обезкостени гърди, да се уверите, че са добре опаковани, е ключът към безопасното замразяване. Домашните птици могат да издържат от четири месеца до една година, в зависимост от формата си.

Цяла птица - 1 година

Сурови части(със и без кости) - 9 месеца

Варени птици - 4 месеца

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати