Виното според ястието - седем прости правила

Съчетаване на вино
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Беше време, когато любителите на храната наблягаха основно на вкуса и качествата ѝ, а питиетата преди, по време и след нея бяха просто за настроение. Стомасите на тези гастрономи неразумно поглъщаха мастика, после бяло вино, след това червено, следвани от ликьор, за да се върнат отново на бялата или тъмна напитка.

Днес все повече хора знаят как да подбират алкохола според храната, за да могат да се насладят максимално качествено на напитките.

Ако все още не сте се замисляли за това, ето няколко прости правила за съчетаване на виното с храната.

Правило номер 1: Семпло ястие, семпло вино

С него се опитваме да останем, доколкото е възможно, в едни и същи тоналности между храната и напитката. Ако ястието има само няколко основни вкуса, не го смачквайте с вино с много аромати. Има немалко винарски изби, които са го разбрали и предлагат свежи и леки за пиене вина. От прочутите френски вина например, такива са лионското и алзаското.

Правило номер 2: Регионално ястие, регионално вино

Вино и храна

Типично местно ястие, особено от винен регион, трябва да се комбинира с местно вино. Например червено вино от Тракийската низина би било много подходящо за пататник, пиле по тракийски, или хайдушки кебап в печена кора. Със сигурност ще бъде оценено.

Правило номер 3: Пикантно ястие, сладко вино

Това правило залага на факта, че подправките ще се разтопят в захарта и обратното, за да образуват нов баланс, често много приятен. Суши, сос Уасаби и Гюрза траминер например. Същото се отнася и за много други пикантни храни.

Правило номер 4: Елегантно ястие, елегантно вино

Виното според ястието - седем прости правила

Както и обикновено ястие с обикновено вино. Изхождайки от това очевидно правило, вие ще знаете кога кое вино да извадите. Хубавите български вина са много, а ако не можете да се ориентирате, има множество класации за тях.

Правило номер 5: На сладко ястие, по-малко сладко вино

Това ще е ястието, което ще омекоти виното и обратното. Това правило показва, че е важно да се избягва наслагването на тонове и аромати. Така че без Мускат отонел с ябълковия пай например, но напротив - идеално ще е за гъши дроб.

Правило номер 6: Старото вино е само

Отлежало и известно вино се опитва ритуално, без нищо, което може да промени неговия финес. Това означава - без никаква храна или в краен случай с нещо съвсем неутрално.

Правило номер 7: Сирената - с бяло вино

Виното според ястието - седем прости правила

Противно на общоприетото, повечето сирена са много по-вкусни с бяло вино, отколкото с червено. Особено ако са кози или подобни на тях, те трябва непременно да се консумират с Гюрза траминер.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати