Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ястие с картофи, каквото не сте правили!

Ястие с картофи, каквото не сте правили!

Ястие с картофи, каквото не сте правили!
Снимка: Албена Асенова

Всички обичаме картофи. Хапваме ги варени, пържени, печени или приготвени на пара. Има толкова много рецепти за вкусните картофи. Точно и това е причината той толкова често да присъства в ежедневното ни меню, дори до степен, в която да ни омръзне.

Да, и ние мислим така, няма как да ни омръзнат, но все пак, за да намалим тази вероятност до абсолютен минимум, днес ще ви представим една изключително лесна, но за сметка на това много вкусна рецепта за картофи, която не сте правили никога до сега.

Вкусотията се приготвя само за около половин час и се пече за също толкова време, докато гледате любимото си предаване или четете интересна книга.

Какво ви е необходимо за идейното ястие с картофи

• един килограм малки картофи;

• две чаени лъжици зехтин;

• две скилидки смлян или нарязан на ситно чесън;

• три супени лъжици нарязан на ситно розмарин;

• морска сол – на вкус;

• пресен магданоз или зелен лук за украса.

Мачкани картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva

Как да приготвим различно ястие с картофи

1. След като набавите необходимите продукти, загрейте фурната на 220 °C;

2. Сложете картофите в уред за готвене на пара, покрийте ги с капак и задушете за 15-20 минути, докато омекнат;

3. Свалете картофите от огъня и ги изчакайте да се охладят напълно;

4. Покрийте тава с хартия за печене и сложете омекналите картофи на равно разстояние един от друг, а след това ги намачкайте с лъжица, за да станат плоски като малки питки;

5. Намажете питките с предварително приготвената смес от зехтина, чесъна и розмарина;

6. Печете картофите, докато покафенеят и станат хрупкави, за около 20 до 35 минути;

7. Сервирайте тази картофена вкусотия веднага, гарнирана с пресен магданоз или лук.

Крайният резултат са леко хрупкави, златисти картофи, с апетитна нотка на розмарин и чесън. Определено, ако още не сте опитвали тази рецепта, сега е времето! Картофените питки могат да се сервират като предястие в комбинация със салата, но са и чудесен избор за закуска или като полезна алтернатива на снаксовете в кутията с обяд на вашето дете.

Вижте още: Какво да сготвим с остатъците от картофи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest