Защо е нужно да се яде елда?

Защо е нужно да се яде елда?
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Трудно е да си представим здравословна диета без елда. Съставът на тези семена е толкова уникален и широк, че учените, които все още изучават въздействието ѝ върху организма, откриват нови и нови полезни свойства на елдата.

Елда – велика на полезни свойства! Идеален продукт по отношение на протеини, мазнини и въглехидрати. В състава си включва до 16 % лесносмилаеми протеини, включително много ценни и незаменими аминокиселини (лизин, аргинин), чието наличие позволява да се приравни стойността на елдата към месото. Елдата е богата и на витамините А и Е, както и на витамини от В групата.

При толкова богат състав и изобилие от хранителни вещества, калорийното съдържание на елдата е само 310 калории на 100 г зърнена култура, по-малко калории съдържа само оризът, а другите зърнени храни са по-калорични. Като се има предвид тази енергийна стойност и всички полезни свойства на елдата, това зърно е спечелило достойно място сред продуктите с диетична стойност.

Елдата може да се използва от диабетици и хора, страдащи от затлъстяване. Много жени, в усилията си да отслабнат, са прилагали диета с елда в продължение на седмици.

Диетата с елда е може би най-често срещаната диета, а трябва и да се отбележи – една от най-ефективните. За контролиране на теглото е достатъчно, да направите един разтоварващ ден в седмицата с тази диета.

Защо е нужно да се яде елда?

Приготвянето на диетичното ястие от елда е по-лесно от всякога. Чаша от зърнената култура се залива с 3 чаши вряла вода и се оставя за една нощ. На следващия ден можете да ядете от готовата елда, разделяйки я на 3–4 части.

В допълнение към елдата, можете да пиете кефир, чай (без захар), вода. За да може диетата да е с по-голям ефект и тялото да получи всички полезни свойства на елдата, не трябва да се добавят подправки, сосове, масла, сол и други.

Елдата се грижи за пречистването на организма от токсини, шлаки, лош холестерол, нормализира кръвното налягане, облекчава подуването, умората, премахва атеросклерозата и разширяването на вените, укрепва имунната система и подобрява мозъчното кръвообращение.

Елдата подобрява кръвообращението, прави кръвоносните съдове еластични, ноктите са добре укрепени, а косата и кожата стават по-гладки и еластични.

Наличието на витамини В и магнезий, както и други микроелементи, допринасят за нормализирането на нервната система. Позволява да елиминирате апатията, депресията и подобрява настроението.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати