Кои са пенливите вина?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са пенливите вина?

Кои са пенливите вина?

Видове пенливи вина

Пенливи вина наричаме всички бели, розови или червени вина, които са произведени в резултат на естествения процес на ферментация на свежо грозде или от трапезно вино, при което са се получили мехурчета от въглероден диоксид.

Може да се получи и при добавяне на въглероден диоксид по метода, по който се правят всички газирани напитки. Изискването е при температура от 20 градуса налягането в бутилката да е поне три атмосфери. Има различни видове пенливи вина и ще се спрем на тях.

Видове пенливи вина според начина на производство

Пенливите вина могат да бъдат естествени и допълнително газирани. При пенливите вина в бутилката има мехурчета от въглеродоен диоксид. Те са затворени по решение на винарите в бутилката. Ето разликите между двата вида вино:

• Естествени пенливи вина - получени в резултат на естествена алкохолна ферментация. Може да се получат от прясно грозде или от трапезно вино. Това е така нареченият метод шарма. При него перлените мехурчета са резултат от вторична ферментация на трапезно вино, но това не се прави във всяка бутилка отделно, а в голям контейнер, който е нещо като огромна бутилка. Там процесът е като в обикновената бутилка. Така е по-евтино и се спестява време;

Шампанското е пенливо вино

• Пенливи газирани вина - получават се само от трапезни вина чрез добавяне на въглероден диоксид допълнително в бутилката. Те не са естествено пенливи вина, а са газирани както безалкохолните напитки.

Известни пенливи вина според региона на производство

Шампанско

Най-известното пенливо вино е шампанското. То е единствен вид такова вино, което се прави само от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино мьоние. Това е естествено газирано вино, което се произвежда само в областта Шампан във Франция. Причината да се газира само това вино е в климата в този френски регион. Там е доста студено и в бутилките са се получили тези особени мехурчета, които винарите се опитвали в началото да елиминират. Смятали са, че вината са дефектни заради мехурчетата, защото не са осъзнавали, че това е естествен процес на газиране, който се получава при ферментирането. При студеното време в Шампан този процес е по-бавен и когато виното се прелива предварително в бутилката, то се газира. Стъклото трябва да е дебело, за да не избухне самата бутилка. Шампанското е толкова известно като име днес, че французите по всякакъв начин се опитват да защитят името на виното. Забранено е в ЕС да се наричат други пенливи вина с това име.

Най-изестното пенливо вино е шампанското

Просеко

С това име се наричат пенливите вина, произведени в Италия. Просеко е име не само на пенливото вино, но и на бял сорт грозде, от областта Венето, от което се прави пенливо вино. Нещата с виното Просеко стоят както при Шампан и шампанското. С това име се нарича лекото пенливо вино от Италия. Отликата е само, че има и негазирани вина, произведени от сорт грозде Просеко.

Кава

Испанците произвеждат пенливо вино с името Кава. Прави се основно в Каталуния и Валенсия. Първото пенливо вино е произведено през ХІХ век. Това вино също се произвежда от три испански сорта грозде, както бели, така и червени видове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати