gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Инструкции при готвенето с керамични съдове

Инструкции при готвенето с керамични съдове

Инструкции при готвенето с керамични съдове
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Керамичните съдове са използвани за домакински нужди отдавна. Още в древна Гърция, Рим и в Китай са приготвяли храната си в керамични съдове, за което свидетелстват намерени останки от древна керамика.

Днес интересът към този стар и отдавна познат на човека материал за производство на домакинска посуда е голям заради преоткриването на полезните му качества. А те са многобройни. Ще изброим ползите от готвенето с керамични съдове, както и особеностите при приготвянето на ястия в тях.

Керамичните съдове - видове и характеристики

Инструкции при готвенето с керамични съдове

Съдовете, направени от керамика, наричаме гювечи или гювечета в зависимост от големината на съда.

Веднага трябва да направим разликата между керамичен съд и съд с керамично покритие.

Керамичните съдове са по-тежки, вижда се, че са изработени от по-дебел и плътен материал и после са глиджосани. Тези съдове на практика са вечни. Не се захабяват, лесно се почистват и ако не се счупят, могат да се ползват цял живот, без да променят характеристиките си.

Съдовете с керамично покритие се отличават по това, че са по-леки. Те са по-нетрайни, покритието накрая пада, колкото и добре да се експлоатират.

Глината, от която се изработват керамичните съдове, е природен материал, безвредна и екологична е, не съдържа никакви вредни примеси. Тя е отличен материал за изработка на готварски съдове или на съдове с керамично покритие.

Особености на готвенето в керамични съдове и поднасяне на храната

Инструкции при готвенето с керамични съдове

• Храната в тези съдове се приготвя бавно, като се задушава, и това я прави на първо място много вкусна. Ястията изискват съвсем малко мазнина, могат да се готвят и съвсем без мазнини и храната е здравословна и полезна. Порестият материал, от който се правят съдовете, позволява да се задържат течностите и месата, готвени в керамични съдове, остават крехки и сочни. В тези съдове храната не може да прегори заради готвенето на бавен огън;

• Технологията на готвене в керамичен съд е много проста и не изисква кулинарни умения. Продуктите се подготвят, смесват в съда, той се покрива с капака и се слага във фурната. Всички подправки запазват своите аромати и затова се препоръчва да се добавят подходящите от тях за съответната гозба. Може да се готви с вино, за придаване на специфичен аромат и вкус на ястието;

• Ако се прави ястие, в което се комбинират различни видове меса, които ще се готвят бавно, се препоръчва да се сложи тесто около капака на гювеча, за да се запечата и месото да се задуши максимално;

Инструкции при готвенето с керамични съдове
Снимка: marcheva14

• Важно при готвенето в керамичен съд е, че той никога не бива да се слага в силно загрята фурна. Слага се в студена печка и след това се включва, за да не се спука съдът. Керамичните съдове не бива да се охлаждат веднага след изваждане от печката, защото също е възможно напукването на съда;

Печенето на сладкиши изисква да се увеличи времето за изпичане с 5-10 минути;

• Поднасянето на готовото ястие се прави направо със съда. Малките гювечета са красиво изрисувани и поднесена така, храната е естетична, не само вкусна. Големият съд, който също има красива външност, се поставя в средата на трапезата и от него се отсипват отделни порции.

Почистване на керамични съдове

Тъй като храната не загаря в тези съдове, почистването им е лесно. Понякога е нужна само домакинска хартия или кърпа, с която да се избърши съдът. Почистването с гъба и препарат с топла вода е напълно достатъчно в общия случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати