Боядисване на Великденски яйца с природни багрила

Боядисване на Великденски яйца с природни багрила

Великден е най-големият пролетен празник и най-значителният от всички християнски празници. Тогава християните по света празнуват чудото на Възкресението на Божия син. Много символика има в празника, много са задължителните неща, които трябва да присъстват, но какво е Великден без боядисаните яйца?

Те са основен символ на този най-светъл християнски празник. Боядисването на яйцата е един от най-радостните моменти в подготовката. Това е цяло тайнство, подчинено на много последователни действия, които трябва да се спазват.

За да има на великденската трапеза красиво боядисани яйца в ярки цветове, е нужно майсторство, търпение и любов. Техниките са много, но ще се спрем на боите. Покрай многобройните предложения ще откроим една приятна възможност - да боядисаме яйцата с природни багрила, така както са го правили у нас далече назад през годините.

Природни багрила за Великденски яйца

Основните цветове за яйцата на празника са тези на дъгата. В тези цветове според легендата се обагрили яйцата в кошницата на Дева Мария, след като нейна сълза капнала върху тях. Основният цвят е червен - символ на кръвта на Исус. Как да получим тези цветове от природни продукти?

• Червен цвят

Боядисване на яйца с цвекло

За червения цвят подходящо средство е червеното цвекло. Една глава от него с 1 литър вода, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, заедно яйцата се варят 20 минути. Подходящо природно багрило е и ригана за постигане на ярко червено.

• Тъмно син цвят

Равни количества по ½ литър червено вино, и ½ литър вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол се варят заедно с избраните яйца около 20 минути.

• Светло син цвят

Боядисване на яйца с червено зеле

Прясното червено зеле е подходящо за обагряне в небесно синьо. Една зелка се нарязва, залива се с 1 литър вода и се слагат 2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до придобиване на желания син нюанс на водата. Сместа се прецежда, сварените вече яйца се потапят в нея до боядисването им.

• Зелен цвят

Боядисване на яйца със спанак

Половин килограм спанак или връзка магданоз се заливат с литър вода и се варят до получаване на зелен цвят. Зеленчукът се отстранява и яйцата, които са предварително сварени, се потапят до боядисването им в зелено. Може спанакът да бъде заменен с коприва.

• Ярко жълт цвят

За да станат яйцата ярко жълти, се разбъркват 3 супени лъжици куркума в 1 литър вода, към тях се слагат 2 супени лъжици бял оцет и яйцата се сваряват в тази смес. Може да се използват и орехи за боядисване в жълт цвят.

• Оранжев цвят

Боядисване на яйца

За оранжевия цвят е необходима 1 чашка за кафе с червен пипер, който се разтваря в 1 литър вода, добавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Всичко се вари заедно с яйцата 20 минути. За да се боядисат в оранжево, яйцата може да се сварят със смрадлика.

• Розов цвят

Смесват се 1 кафена чаша боровинки и 1 кафена чаша сок от същия плод с 1 супена лъжица бял оцет. След това се правят на пюре. Яйцата се варят в сместа 20 минути, оставят се да престоят до получаване на желаната наситеност.

• Виолетов цвят

Цветът на виолетките колкото букет е нужен за боядисване във виолетово на Великденските яйца. Цветната маса се залива с 1 литър вода, добавят се 3 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. Предварително сварените яйца се боядисват в нея.

• Кафяв цвят

Необходим е 1 литър силно кафе или черен чай така, че яйцата да се покрият. Добавя се 1 супена лъжица оцет и се варят 20 минути.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати