Джин с тоник - невероятната история на вечния коктейл

Джин с тоник - невероятната история на вечния коктейл

Лесен за приготвяне, удоволствие за пиене, джинът с тоник остава непреходният коктейл на лятото. Той е винаги на мода - и на плажа, и в бара, и винаги, когато имаме нужда от свежест и добро настроение.

Всички знаят, че е много популярен, но едва ли подозират, че това не се дължи единствено на невероятния му вкус. Преди повече от век той е бил оценен високо не заради удоволствието, което ни доставя, а заради своите медицински качества.

Историята разказва, че дори Уинстън Чърчил казал един ден по повод коктейла: Той е спасил повече английски животи и души, отколкото всички лекари в Империята. Причината е, че хининът, който е част от състава на тоника, помага срещу маларията.

Хининът се съдържа в кората на хининовото дърво, което расте в Андите. През 17 век йезуитите, които придружавали испанските конкистадори в Боливия и в Перу забелязали, че местният индиански народ кечуа го използва, за да лекува различни видове треска. Така скъпоценната съставка бързо обиколила света.

В средата на 19 век англичаните, живеещи в Индия, консумирали около 700 тона хинин годишно. За да могат да приемат лекарството, което било особено горчиво, те го смесвали с вода, захар и джин. А през 1858 година мъж на име Еразмус Бонд предприел най-важната за всички любители на напитката стъпка - той пуснал на пазара искрящия еликсир, който поел по своя път от аптеката към бара. И светът вече имал своя любим коктейл.

Джинът също има своята дълга и интересна история до срещата си с тоника. Той е една от най-старите алкохолни напитки, неговите начини на консумация и техники на производство са се променяли многократно в продължение на над трите му века съществуване.

История на Джин с тоник

Пиячите му често са имали тъжни съдби, а самият той е бил един от символите на британското пиянство от 17 век. Това е и една от причините поради които джинът е бил облаган сериозно и дори забраняван.

Но днес той е реабилитиран и целият свят ще се съгласи, че е една от перфектните съставки за не един коктейл. Той може да се комбинира с аромати, с различни растения и вкусове. Но разбира се класиката си остава джин с тоник.

Рецепта за приготвянето на джин с тоник в домашни условия:

В наши дни тоникът, който се продава в магазина, е съставен от синтетичен хинин. Но може да преоткриете славното му минало и да се научите сами да приготвяте напитката на базата на кората от хининово дърво. Така ще получите нагарчащ коктейл с медни отблясъци. Тази рецепта е вдъхновена от специалиста по коктейли Джефри Моргенталер от Портланд, Орегон.

Продукти:

4 чаши вода, една чаша прясна лимонова трева, ¼ чаша хининова кора на прах (може да се намери в билковите магазини или в специализирани сайтове), портокалов сок, лимонов сок, сок от лайм, ¼ лимонена киселина, щипка сол, захар (по една чаша за всяка порция от напитката).

Начин на приготвяне:

Джин с тоник

Смесете всички съставки с изключение на захарта в тенджера и оставете да заври. Когато сместа кипне, покрийте я и оставете да къкри на тих огън около 20 минути. Прецедете течността. За да се освободите от хининовия прах, ще трябва да прецедите течността през тензух или филтър за кафе.

Загрейте отново сместа, за да разтопите в нея бялата захар за всяка чаша от напитката. Вашето произведение ще се запази лесно в продължение на няколко седмици. За да удължите годността му, може да добавите около 30 грама водка.

За вкусен джин с тоник комбинирайте около 30 грама от приготвения сироп с 60 грама джин и 90 грама газирана вода. Декорирайте с половин резенче лимон.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати