Гомасио - японската шарена сол

Гомасио - сусамова сол

За повечето хора думата Гомасио е нещо, което срещат за първи път. Това е така, защото популярната в източната кухня подправка от печени и смлени сусамови семена и морска сол е малко позната. В Япония този аналог на нашата трапезна шарена сол е толкова известен, колкото и миксът от чубрица, сол и други билки в България.

Японската сусамова сол има редица здравословни свойства поради съдържанието си, наред с вкусовите си качества. И в страната на изгряващото слънце този приятен микс от двата популярни природни продукти се консумира редовно обилно поръсен върху ориза или като естествен ароматизатор във всякакви блюда.

Хранителни качества на подправката Гомасио

Гомасио

От хранителна гледна точка Гомасио е напълно здравословна храна, която намира мястото си във всяка балансирана диета заради богатството си от протеини, макар че става въпрос за растителна храна. Тя не може да осигури всички незаменими аминокиселини, но пък е известна със съдържанието си на диетични фибри, а витамините от група В, Е, както и минералното съдържание е много повече от това на храните, които са традиционно известни със съдържанието на тези полезни вещества. Калцият е шест пъти повече, отколкото в млякото, а желязото е 5 пъти повече, отколкото в месото. Магнезият и фосфорът също са в количества, които задоволяват нуждите на организма.

От Гомасиото организмът може да се зареди с триптофан, а от там - със серотонин за профилактика срещу депресията и стреса и за подобряване на съня.

Подправката е отлично очистително благодарение на маслото от сусам, което се задържа върху кристалите на солта и като попадне в тялото, поглъща всички токсини, тежки метали и шлаки.

Гомасио - японската шарена сол

Какъв вкус да очакваме от тази подправка?

Гомасио има вкус, който силно напомня ореховия. Към него се добавя и леко горчивият вкус на сусама. Идеален избор е за всички, които обичат екзотичните кулинарни предложения на Изтока.

Подходяща е за задушените или печени на грил зеленчуци. Може също да се добави на супи, бульони, пюрета или направо в зеленчукови ястия, за да обогати вкуса им.

Подправката не се употребява гореща, трябва да се добави непосредствено преди поднасяне на ястието.

Съхранението на сусамовата сол трябва да бъде в стъклен контейнер в хладилник. Добре е да се консумира скоро след като е приготвена или разпечатана.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати