Как да се отървем от мухъла по стените

Как да се отървем от мухъла по стените

Как да се отървем от мухъла по стените
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-39%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Влагата намира начин да се намести във всеки дом, във всяка баня, кухня и хол. В резултат на наличието на тази влага се образуват петна, които най-често се превръщат в мухъл. Проблемът е, че мухълът не само намирисва, но може да пробуди някои алергични реакции у нас.

Той е един от най-големите вредители у дома, защото вреди на здравето, съсипва мебели и стени, а миризмата не се премахва така бързи и лесно. Един от най-лесните и ефикасни начини за справяне с мухъла и влагата е да не ги допускате да достигнат до дома ви.

Няма начин да се справите с петната по стените, докато комшията ви наводнява или влагата е толкова много, че поддържа стените ви винаги мокри. Стената трябва да бъде изолирана от влагата. Това най-често се постига чрез добрата вентилация или влагоабсорбаторите, които пазарът ни предлага. Ако влагата се появи зад шкаф, гардероб или леглото, най-добре е да прередите мебелите в стаята си или да отстраните шкафа, за да може да премахнете мухъла.

Доброто проветряване е в основата на всичко. Не само променя атмосферата в стаята, но помага за премахването на влагата от стените и прозорците. А по този начин помага и при справянето в борбата с мухъла.

Ако все пак вече имате мухъл по стените в стаята и плочките в банята, ето и няколко полезни съвета за премахването му.

1. Белина

Премахване на мухъл

Важно е да се внимава с нея, за да не навредите на повърхността, която искате да почистите, но най-вече, за да не навредите на здравето си. Смесете белина с вода и почистващ препарат. При избора на препарат се съобразете с това, което ще почистите - стени, плочки, мебел и т.н. Белината е полезна, не само при справянето с мухъла, но и за цялостна дезинфекция и справяне с микробите.

2. Оцет

Много от нас са свикнали да почистват хладилника си с разтвор от вода и оцет. Това е така, защото в хладилника винаги има влага и трябва да се почиства редовно, за да не се образува мухъл. Именно поради тази причина оцетът е полезен при премахване на мухъла от стените. В бутилка с помпа разтворете малко оцет с вода, напръскайте мястото, което искате да третирате, изчакайте 10-15 минути и изтъркайте с четка или парцал.

3. Сода бикарбонат

Почистване на мухъл

Смесете содата за хляб с вода, напръскайте мястото и оставете да изсъхне. След като е сухо, напръскайте пак и оставете да изсъхне напълно. Мухълът ще изчезне, но недостатък на почистването със сода е, че тя не е силна, както белината, което я прави не чак толкова ефективна.

4. Кислородна вода

Смесете кислородната вода с оцет, с пропорции 1:1. Напръскайте петното, оставете го 15-20 минути, след което изтрийте повърхността и подсушете.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати