Тайни за вкусна супа топчета

Супа топчета с ориз
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Супа топчета - любимо ястие на малки и големи! Кой не обича супа топчета? С удоволствие я хапват както децата в детските градини, така и възрастните. Любима традиционна супа топчета, която присъства в менюто на всяко домакинство.

Има много и различни рецепти за супа топчета, но за да блеснете с кулинарни умения при приготвянето ѝ, трябва да спазвате някои малки правила. Ето кои са моите тайни за вкусна супа топчета:

1. Каймата трябва да бъде смес от телешко и свинско месо.

2. Към каймата (около 250 г) трябва да се добавят шепа ориз, много ситно нарязан лук, сол, черен пипер, кимион, чубрица.

3. Топчетата оформете по ваша преценка, но според мен не трябва да бъдат съвсем малки, за да не се налага да ги търсите в супата. Аз лично ги приготвям с големината на 20 стотинки.

4. Колкото повече зеленчуци, толкова по-вкусна супа. Може да сложите лук, морков, картоф, зелена и червена чушка.

5. Някои предпочитат в супата топчета да сложат фиде, но за мен оризът е задължителна съставка. Добавете го 20 минути преди да свалите супата от котлона.

Вкусна супа топчета
Снимка: Храна за Душата

6. След сваряване на супата направете варена застройка. Придава плътност и приятен вкус.

7. На финала по желание запържете един морков и добавете запръжката към супата. Получава се прекрасен оранжев цвят.

Ето я и моята рецепта за вкусна супа топчета:

Необходими продукти: кайма - 250 г смес, ориз - 1/2 кафена чашка, лук - 1 бр., моркови - 2 бр., червена чушка - 1 бр., зелена чушка - 1 бр. белтък - 1 бр., зеленчуков бульон - 2-3 кубчета, олио, сол, черен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз, брашно - за овалване на топчетата

За застройката: кисело мляко - 1/2 кофичка, брашно - 2 с.л., жълтък - 2 бр.

Начин на приготвяне: Омесете каймата с една шепа ориз, подправките и един белтък и се оставя да престои в хладилника за около час. Целта е да поеме аромата на подправките. В случай че не е овкусена, трябва да добавите и сол.

Водата се слага на котлона да заври и към нея се добавят олио, нарязаният на ситно лук и един настърган морков. Оставят се да врят 10-15 минути и след това се прибавят нарязаните на кубчета чушки, картофи и оформените и оваляни в брашно топчета.

Супа топчета със застройка
Снимка: Диана Костова

Може да сложите 2-3 кубчета зеленчуков бульон или да го замените със сол. Подправките са задължителни - чубрица, черен и червен пипер. Оризът се сварява за не повече от 20 минути, така че може да го сложите малко след като пуснете топчетата.

След сваряване на продуктите може да сгъстите супата с варена застройка. Киселото мляко, жълтъците и брашното се разбъркват до получаване на хомогенна смес и се слагат на котлона на слаб огън. Бърка се постоянно. Когато застройката започне да образува мехурчета, към нея се наливат постепенно 2-3 черпака от супата и получената смес се връща обратно в тенджерата.

За финал може да запържите един настърган морков и да го добавите към супата, като това ще ѝ предаде интересен леко оранжев цвят. Поръсвате с много магданоз и вече имате прекрасна, вкусна и питателна супа топчета.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати