Калорийна буферна зона - що е то?

диета

Буферната зона е територия или място, което разделя разнородни части от всякакво естество, създавайки баланс между тях.

Ако приложим тази дефиниция към храненето и калориите, калорийната буферна зона дава възможност да се намали количеството храна, без да се усети осезателно лишението.

Това е възможно, защото мозъкът може лесно да бъде излъган. Той е по-податлив към сигнали, които идват отвън, отколкото от вътрешните. Празната чиния е по-ясно доловим сигнал за мозъка, отколкото ситият стомах. Това може да бъде използвано при диетите.

При една калорийна буферна зона от 100-200 калории на ден мозъкът няма да усеща разликата в количеството храна. Обикновено ядем повече, отколкото си мислим, но ако успеем да залъгваме успешно мозъка, можем да обърнем процеса и да ядем по-малко, създавайки му друго впечатление. Така ще ядем по-малки количества съвсем несъзнателно. Само трябва да използваме същите принципи за въздействие върху поведението си.

Как да стане на практика? Ето начините за намаляване на храната, без това да се усети.

Хранене в по-малки чинии

Когато чинията е пълна, сигналът към мозъка е, че храненето ще е пълноценно. Ако чинията е полупразна, това дава индикации, че храната е оскъдна. Всъщност количеството храна може да бъде едно и също, но поставено в чинии с различна големина. Когато се използват по-малки чинии и се напълват с храна, се яде по-малко, но това не се усеща на практика. Този начин е доказан много пъти с опити.

При сервиране намалете порцията с 20 процента

Ако започнете да консумирате с 20 процента по-малки порции, отколкото обичайно приемате, това няма да се усети на практика. Същото важи ако увеличите количеството с 20 процента, когато става въпрос за зеленчуци.

калорийна буферна зона

Височината на чашите трябва да бъде по-голяма

Височината прави нещата да изглеждат по-големи, отколкото когато са по-широки при еднакъв обем. Повечето хора знаят, че вертикалните линии изглеждат по-дълги от хоризонталните, при положение, че са еднакви на дължина. Калориите ще намалеят незабележимо, ако използвате по-високи чаши, а не по-широки.

Протеинът на закуска

По пътя на опита е доказано, че храните, съдържащи протеин, консумирани на закуска, потискат апетита. Следващите хранения през деня също се намаляват в резултат на по-слабото желание за храна. Затова омлетът на закуска е добра идея, така ще отнемете от желанието на тялото да консумира повече храна през цялата оставаща част от деня.

Храненето три пъти на ден

Битува мнението, че честото хранене е по-полезно и по-разтоварващо от това да се яде три пъти през деня. Данните от изследвания за честотата на хранене показват съвсем други резултати. Пропускането на някое хранене затруднява контрола върху апетита, а честото хранене не помага да потискане на желанието за ядене. Най-доброто решение е да се яде, когато е решено от хората, че трябва, тоест сутрин, на обяд и вечер.

Елиминиране на тестените закуски и сладкишите

Всички проучвания са показали, че хората приемат по-големи количества храна, когато ястието е на разположение, отколкото ако е по-трудно достъпно. Допълнителното време и усилия, за да се достигне до храната несъзнателно ни подбужда да се замислим за стойността на действията си и така да се осуети решение, за което по-късно ще съжаляваме. За да не закусвате два пъти преди времето за обяд просто махнете готовите закуски от полезрението си. Полезните храни трябва да се държат на места, където са лесно забележими.

Бавното сдъвкване на храната

В забързаното ежедневие хората като че ли забравят да дъвчат. Голяма част от хората наистина не го правят. А колкото по-малко сдъвкана е храната, толкова по-големи количества ще бъдат погълнати. Доказано е, че хората, които старателно и бавно сдъвкват храната, ядат по-малко. Отделете достатъчно време за хранене на масата и дъвчете всяка хапка бавно. Някои специалисти съветват да се броят дъвканията, докато се привикне към процеса и той стане несъзнателен. Храненето на маса, а не на крак или в движение, ще помогне много в тези практики.

отслабване

Не се яде от опаковката

Хората забравят, че стомахът им не може да брои и ядат от опаковката, без да си дават сметка, че така губят представа за количествата погълната храна. При такъв случай обикновено се яде два или дори три пъти повече, отколкото обикновено. Начинът е да се използват винаги съдове. Купата, чинията или дори салфетката ще дадат ясна представа колко е храната, определена за това ядене. Всеки, който иска да следи количеството ядене, което поема за деня, трябва да свикне с необходимостта от добра визуализация на това, което яде още преди да започне.

Яденето пред телевизора

Когато се храним пред телевизора, компютъра или някакво средство за комуникация и информация, то ни разсейва. При разсейване количествата приета храна водят до преяждане. Краят на интересното предаване говори на подсъзнанието, че храненето е приключило. Ако това става един или два часа след началото, приетите калории ще бъдат в непоносими количества. Правилното хранене е на маса, като цялото внимание е съсредоточено в този процес, без да има какво да го разсейва.

Здравословната храна и контролът над калориите

Здравословната храна трябва да бъде полезна и това е едно от основните изисквания за нея. Здравословни са обаче зеленчуците, плодовете и останалите храни, които не са обработвани по никакъв начин. Те най-често са без етикет, защото не минават през никакви обработки. Много други хранителни продукти носят етикети на здравословни, но всъщност са преработвани, за да се представят като алтернатива на вредните.

Всички изследвания с доброволци на всякаква възраст показват, че при хората е масова практика подценяването на калориите върху опаковките и поради тази грешка се яде повече. Натуралните храни без етикети обикновено са най-здравословни откъм калории.

Изборът на хранителни продукти и моделите на хранене са най-простият и лесно изпълним начин за създаване на калорийна буферна зона, която да подпомогне приемането на по-малко калории несъзнателно. Създаването на такава възможност ще превърне приемането на правилно количество храна в естествен и безболезнен процес, различен от затормозяващите тялото и съзнанието диети.

Тялото може да бъде приучено да ставаме от масата леко гладни, както съветват специалистите. Само трябва да овладеем способността да контролираме леко и безпроблемно количеството консумирана храна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати