Храните, които увеличават риска от рак! С какво да ги замените

Храните, които увеличават риска от рак! С какво да ги замените

Според скорошни изследвания хранителният режим на много американци увеличава риска от развиване на различни видове рак. Те не се хранят здравословно и са привърженици на вредните продукти. И ние взимаме пример от тях.

Установено е, че храненето играе важна роля за контролиране риска от заболяването, в това число и консумацията на алкохол, цигари, всякакви вредни навици и нездравословен начин на живот.

Истината е, че ако хранителните навици се променят, болестта може да бъде избегната.

След обстойно проучване резултатите показват, че 84% от американците са развили болестта, защото не са консумирали достатъчно пълнозърнести храни, млечни продукти, а наблягат на месото и подсладените напитки.

Захарта и преработените храни, както и недостатъчната физическа активност могат да станат причина за различни видове рак. Високите нива на захар в кръвта увеличават производството на инсулин – хормон, който стимулира растежа на раковите клетки.

Рискът от рак, свързан с храненето е по-висок при мъжете, при хората на средна възраст и при етническите малцинства. Най-често срещаният вид, свързан с хранителните навици, е ракът на дебелото черво.

Други, за които същите биха могли да бъдат отговорни, са: рак на черния дроб, бъбреците, стомаха, матката, гърдата, устата, фаринкса и ларинкса.

Възможни причини за повишаване риска от рак, що се отнася до храненето:

• Недостатъчен прием на млечни продукти;

• Консумация на твърде много преработено месо;

• Недостатъчен прием на плодове и зеленчуци;

• Консумация на твърде много подсладени напитки.

Потенциални решения

Храните, които увеличават риска от рак! С какво да ги замените

Правителството в САЩ предлага ограничаване на преработените меса, сервирани в училищата, както и на вредните напитки. Изисква се ястията, които децата консумират, да са с по-високи стандарти за качество.

Заключението, което специалистите правят, е, че хората трябва значително да променят ежедневното си меню, за да бъдат по-здрави. Необходимо е да се увеличи консумацията на зърнени храни (продукти, съдържащи пшеница, царевица, орис или овес), млечни продукти, плодове, зеленчуци, месо с ниско съдържание на мазнини, яйца, ядки, боб.

Здравословното меню трябва да се съчетава с добра физическа активност – тренировки, леки упражнения, спорт или дълги разходки в парка.

Консумирайте повече храни, богати на фибри, за да бъдете по-щастливи и да изглеждате по-млади и сияйни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати