Искате да живеете дълго? Заемете се с домакинска работа

готвенето удължава живота

Домакинската работа е неприятно задължение в очите на всеки член на семейството. Прехвърлянето на задълженията по поддържането на дома между членовете на домакинството и възникващите спорове са добре познато ежедневие за повечето хора.

Досадните ангажименти могат да станат по-поносими, ако се запознаем с резултатите от изследването на учени от Норвегия. Те твърдят, че чистене, готвене и поддържане на реда у дома намаляват рисковете от преждевременна смърт.

Достатъчни са 25 минути умерени физически дейности, за да намалее наполовина рискът от ранен край на живота. Такава заетост осигурява защита за шест години напред. Пример за умерена работа са действията с прахосмукачката, което е същото като бързо ходене. Достатъчен е само час прекаран в приготвяне на храна, или измиване на чиниите, за да си осигурим дълголетието.

Звучи доста лековато, но учените подкрепят твърдението си с резултати, направени след цели осем проучвания, извършени със завидно много доброволци, почти 40 хиляди, на възраст до 40 години. Резултатите категорично сочат, че рисковете от преждевременна смърт са по-малки при активно работещите за благото на всички в семейното жилище. При най-активно чистещите този процент нараства чувствително до учудващо високи проценти. Над 70 процента намалява опасността да си отидат рано от живота вманячените в чистотата на семейния дом.

чистене на хладилника

От друга страна, според същото изследване продължителното седене на едно място по 10 часа на ден силно увеличава възможността от преждевременна раздяла с живота. Затова се препоръчва на работещите в заседнала офис среда да намират възможност за леки физически натоварвания, поне кратки разходки навън, ако няма възможност да посещават фитнеса в почивките между работата.

Според друго изследване сред най-омразните домакински задължения се нареждат чистенето на фурната, гладенето, миенето на банята и прозорците. Това са дейности, свързани с интензивно движение, което отговаря на изискването за физическо натоварване. Като прибавим към него другата полза - поддържането на чистотата на дома, тези домашни задължения вече може да не изглеждат толкова неприятни.

Домашни работни дейности като градинарството, чистенето с прахосмукачка и готвенето се приемат като най-приятните и спадат към лекия и умерения физически труд, а заедно с това са от полза за дълголетието.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати