Рибата безспорно е една от най-полезните храни, които можем да сложим на трапезата си. Мазните риби обаче се оказват най-значими за здравето ни, тъй като са богат източник на омега-3 мастни киселини. Именно приемът им намалява опасността от преждевременна смърт с цели 25 процента.
Това сочи ново американско проучване. При него специалистите открили, че 65-годишните участници, които имат високи стойности на мастни киселини в организма си, живеят с около 2 години по-дълго, от връстниците им с най-ниски нива на есенциалните мастни киселини.
По-стари проучвания разкриват и другите ползи на омега-3 мастни киселини. Те защитават сърцето, мозъка, подобряват съня, спомагат за доброто зрение, допринасят за здравината на косата, ноктите, кожата.
В галерията ни можете да видите и кои са мазните риби, богати на омега-3 мастни киселини. Похапвайте ги по-често, за да живеете дълго и пълноценно.
Коментари