Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»8 храни, които ви помагат да живеете по-дълго

8 храни, които ви помагат да живеете по-дълго

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
87473
Плодове и зеленчуци

1. Ярко оцветени плодове и зеленчуци

Изследванията показват, че тези, които ядат повече плодове и зеленчуци, са склонни да живеят по-дълго от тези, които не го правят, поради съдържащите се в тях хранителни вещества. Докато всички плодове и зеленчуци са добри за вас, ярко оцветените продукти са особено полезни, тъй като естествените пигменти, които им дават своя цвят, също могат да помогнат за предотвратяване на рак. Окинауаните, които са известни с най-дългата продължителност на живот в света и които имат ниски нива на сърдечни заболявания и рак, следват диета, богата на плодове и зеленчуци - особено тъмнозелени и жълти сортове. По-специално диетата на Окинауан съдържа големи количества сладки картофи.

2. Тъмен шоколад

Черен шоколад

Добрата новина – шоколадът може да ви помогне да живеете по-дълго. Какаовите зърна са богати на антиоксиданти, които проучванията са открили, че могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания - най-големият убиец в западния свят. Това може би е причината, поради която Жана Луиз Калмънт, която е живяла общо 122 години и 164 дни (най-старата потвърдена възраст на някое човешко същество), дължи доброто си здраве и на редовната консумация на шоколад. Въпреки това, преди да започнете да се зареждате с шоколадови блюда, трябва да имате предвид, че един квадрат на ден е достатъчно, за да увеличите здравето си. Също така не забравяйте да наблегнете на над 70% съдържащи какао, които имат повече флавоноиди и по-малко захар.

3. Мазна риба

Сьомга

Хората в Япония имат най-дългата продължителност на живот в света, което може да се дължи на традиционната диета, която е с високо съдържание на риба. Не само изборът на риба над месото намалява риска от много от здравословните проблеми, свързани с червеното месо /като сърдечно-съдови заболявания/, но мазните риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва са известни със своите ползи за здравето. Мазните риби са добър източник на витамини А и D, които са полезни за имунната система. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са свързани с понижен риск от сърдечни заболявания, увреждане на мозъка и инсулт. Учените са открили също, че DHA (докозахексаенова киселина) в рибата е ключът към борбата с болестта на Алцхаймер: DHA забавя прогресията на болестта на Алцхаймер, което я прави основна съставка за здрав мозък и в крайна сметка и по-здравословен начин на живот.

4.Зелен чай

Зелен чай

Друга основна съставка на японската диета - зеленият чай, се гордее с впечатляващ набор от здравни ползи, помага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, регулира кръвното налягане, засилва имунната система и понижава холестерола. Изследванията дори показват, че пиенето на зелен чай, който е богат на флавоноиди, повишаващи здравето - може да помогне за намаляване на риска от рак. Резултатите от изследванията, публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация, изглежда подкрепят тези здравни претенции, тъй като в японското проучване на повече от 40 000 участници е установено, че тези, които пият пет или повече чаши зелен чай дневно, имат смъртност, много по-ниска от тези, които пият една чаша в продължение на 11 години.

5. Зехтин

Средиземноморска диета

Много от нас стоят далеч от мазнините и маслата, за да останат здрави; обаче, добрите мононенаситени мазнини, които се намират в зехтина, всъщност са от съществено значение за доброто здраве. Проучванията установили, че редовното консумиране на маслиново масло може да помогне за намаляване на риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания поради високото съдържание на микронутриенти, наречени феноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Маслото също е основен елемент от здравословната Средиземноморска диета, което според проучванията ви помага да живеете по-дълго. Изследванията установиха, че тези, които следват този план за хранене, имат 20 процента по-висок шанс да живеят по-дълго.

6. Чесън

Чесън

Все повече и повече доказателства се появяват, че от многото съединения, намерени в чесъна, 10 от тях помагат за борба с рака. Чесънът съдържа също имуностимулиращи съединения, които помагат за разграждането на веществата, които причиняват рак. Например диалилсулфидът, компонент на чесъна, е известен със способността си да разгражда канцерогените в тялото, което може да доведе до рак, ако те не са били унищожени. Според проучванията хората, които консумират чесън, редовно са изправени пред половината от риска от рак на стомаха, отколкото тези, които ядат малко или никакъв.

7. Червени боровинки

Червени боровинки

Ще отнеме много време, за да се изброят многото ползи за здравето на боровинките, но накратко - този малък плод е животоспасяващ (буквално), когато става дума за нашето здраве. Всъщност малката червена боровинка е пълна с антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и имуномодулиращи свойства, както и е пълна с фитонутриенти. Колкото повече фитонутриенти имаме в тялото си, толкова по-голяма е защитата. Освен това фитохимикалите, открити в червените плодове, спомагат за борбата с раковите молекули. В проучване, проведено от университета Корнел, учените изследвали екстракти от червени боровинки върху клетки от рак на гърдата при човека и открили, че в продължение на четири часа много от същите клетки от рак на гърдата са започнали да умират. Така че не само са невероятно вкусни, но тези малки червени скъпоценни камъни са мощно допълнение към всяка диета.

8. Кафето

Кафе

Изследване на университета Scranton установява, че флавоноидите, съдържащи се в кафето, могат да предотвратят сърдечни заболявания. Професорът, който ръководи експеримента - д-р Джо Винсън, казва, че антиоксидантите са вашата армия, за да ви предпазят от токсичните свободни радикали, които идват от дишането на кислород и яденето на захар, предизвиквайки хронични заболявания. Антиоксидантите в кафето отстраняват животозастрашаващи заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Заслужава да се има предвид обаче, че кофеинът повишава кръвното ви налягане, така че ако пиете голямо количество, най-добре е да се избере безкофеиново, което притежава същото количество антиоксидантни свойства като обикновеното кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest