Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранете се като в Япония и Сингапур, и ще живеете дълго

Хранете се като в Япония и Сингапур, и ще живеете дълго

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Суши

Известният американски кулинарен гуру Харли Пастернак твърди, че ако използваме особеностите на някои национални кухни, ще сме здрави дълголетници.

Той анализирал кухните на страни, в които продължителността на живота е висока, а нивото на затлъстяване – ниско. Кулинарът смята, че някои особености в тези кухни позволяват на жителите на някои народи да са по-здрави и да живеят дълго.

На първо място в листата му е Япония. Там нивото на затлъстяване е едва 1.5 процента, а средната продължителност на живота е 82 години. Освен известните в цял свят суши и ориз, японците използват в кухнята си много зеленчуци.

Те наблягат на богатите на витамини и минерали тиквички, краставици, зеле и броколи. Главен източник на белтъчини за тях е рибата и соевите продукти. Въглехидрати черпят от традиционните спагети от елда.

Особеност на японците е, че те стават от масата не когато не могат вече нищо да поемат от преяждане, а когато усещат лек глад. Науката оправдава този обичай – на мозъка са му необходими двадесетина минути, за да разбере, че сте се нахранили.

Суши

На второ място в списъка на Пастернак е Сингапур. Там нивото на затлъстяване е 1.8 процента, а продължителността на живота – отново 82 години. Тук оризът е крал на масата.

Сингапурците го обичат за закуска, на обяд, и на вечеря. Кулинарите го разнообразяват с морски дарове, риба, пресни или задушени зеленчуци. Месото е рядък гост на трапезата.

Така жителите на Сингапур получават големи дози безхолестеролови полезни мазнини, белтъчини и витамини. Затова и доживяват до такава почтена възраст, без при това да имат проблеми със сърцето и стомаха.

Тук обаче не прекаляват с десертите. Вместо тях те похапват пресни тропически плодове. На трето място е Китай. Нивото на затлъстяване тук е 1.8 процента, а средната продължителност на живота – 73 години.

Две трети от менюто на китайците се състоят от зеленчуци, плодове, пълнозърнести кълнове и бобови растения. Основа на ястията са китайското зеле, соята, джинджифилът, чесънът – всичко, което съдържа минерали, белтъчини и витамините К, В и Е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest