Уакаме - това са уникалните японски водорасли на дълголетието. За супи, салати и гарнитури – те подхождат почти на всичко.
В своята същност уакаме представлява микс от разнообразни водорасли. То идва от японската кухня, но вече е широко разпространено и в останалата част от света.
Уакаме се смята за един от от най-инвазивните видове водорасли на морското дъно. Вкусът е нетипичен – от една страна леко сладък, но със солен послевкус. В японската традиционна кухня се използва при приготвянето на различни видове супи, салати и гарнитури.
Миксът от водорасли има много ползи за здравето, тъй като е богат на витамините А, C, D, E, K и B2. В него се откриват още фолиева киселина, магнезий, желязо, калций, йод, лигнани и фукоксантин. Полезните хранителни вещества са за сметка на малкото калории. Минералите, витамините и антиоксидантите превръщат уакамето в едно от най-полезните водорасли, използвани в кулинарията. Ето за какво е полезно още то:
Тегло
Консумацията на уакаме контролира теглото. Малкото калории и въглехидрати в него са пътят към тънката талия. В допълнение то съдържа фукоксантин, който възпрепятства натрупването на мазнини особено около талията.
Холестерол
Тъй като потиска складирането на мазнини, приемът на уакаме позволява отделянето на достатъчно количества от някои специфични мастни киселини, понижаващи нивата на лошия холестерол. А това е гаранция за един по-дълъг и здрав живот.
Коментари