Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Искате да се предпазите от инфаркт? Яжте по 6 пъти на ден!

Искате да се предпазите от инфаркт? Яжте по 6 пъти на ден!

Хранене

Днес лекарите прекарват голяма част от времето си, казвайки на пациентите да ядат по-малко, а не повече. Това е на път да се промени, след като учени откриха, че храненето поне шест пъти на ден би могло да е тайната за справяне със сърдечните заболявания.

Проучване показа, че половин дузина ястия или закуски дневно могат да намалят риска от смърт вследствие на запушени артерии с повече от 30 на сто, в сравнение с яденето на 3 или 4 ястия дневно. Опасността намалява дори и ако общата дневна доза енергия надвишава препоръчителните нива от 2500 калории за мъжете и 2000 за жените.

Тези открития може да доведат до преосмисляне на хранителните навици. Здравните експерти във Великобритания отдавна съветват пациентите да се придържат към обичайните три хранения на ден, които са закуска, обяд и вечеря, както и да сведат до минимум похапванията на сладки, мазни храни между тях.

Но последното проучване, публикувано в Аналс оф епидемиолоджи, показва, че това може да влоши здравето на сърцето. Учените зад изследването смятат, че тялото по-добре може да метаболизира малки количества енергия. Големите и раздалечени във времето порции храна са по-склонни да претоварват системата на метаболизма, предизвиквайки перфектни условия за диабет тип 2 и по-големи мастни натрупвания, които са основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Редовното похапване би могло да бъде добро за сърцето.

Изследователите обаче предупреждават, че диетата с шест хранения на ден е добра само ако е богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на нездравословни храни. Проучването на Университета Джон Хопкинс и Балтиморския университет е включило близо 7000 възрастни, които е проследило в продължение на повече от 14 години.

Инфаркт

Резултатите показали, че почти 30% от участниците били съгласни да се хранят шест пъти дневно, а 4% настояли да се хранят само веднъж или два пъти на ден. Тези, които се хранели често, консумирали повече калории като цяло за деня, въпреки че при всяко отделно хранене приемали по-малко в сравнение с калориите в една порция на хората, които се хранели три пъти дневно. Също така тези, които ядели по-често, били склонни да предпочитат по-здравословни храни.

Когато изследователите ги проследили след повече от десетилетие, открили, че при доброволците, които се хранели шест или повече пъти на ден, рискът да умрат от сърдечно-съдово заболяване бил с 32% по-нисък, отколкото при другите участници, които били с три или четири хранения на ден.

Изследователите са категорични, че хората, които се хранят по-често, е по-малко вероятно да имат голяма обиколка на талията или да бъдат с наднормено тегло. Диетологът Трейси Паркър от Британската сърдечна фондация заяви, че следването на здравословна диета с редовни и балансирани хранения, богати на плодове и зеленчуци, варива, пълнозърнести храни и риба може да помогне за намаляване на риска от развитие на коронарна болест на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest