Според резултатите от ново чешко проучване, ако се храним два пъти дневно, ще имаме по-голям успех в свалянето на излишни килограми, в сравнение с похапването на честите, но малки порции.
От известен период от време, когато стане дума за килограми и храна, основното което чуваме е, че правилното хранене е с няколко порции на ден, но пък малки количества. Новото изследване, което е направено в Прага се опитва да обори тази информация.
Учените провели изследването дори твърдят, че в тези две хранения може да има същото количество калории, но отслабването ще бъде доста по-ефективно, отколкото с похапването по-често. Изследователите са ръководени от Хана Калеова от Института за клинична и експериментална медицина в Прага.
Открили са, че хора, които боледуват от диабет 2 тип, са свалили повече килограми хранейки се два пъти дневно, отколкото при яденето 6 пъти на ден, при положение, че калориите са еднакви. За да бъде проведено изследването, ръководителят разделил 54-мата участници в две отделни групи.
Хранителните режими продължили дванадесет седмици – единият включвал ядене 6 пъти на ден, а другият – само два пъти на ден. И при двете групи, калориите които поглъщали участниците били еднакви, както и хранителните продукти. Общият калориен прием на участниците бил намален с точно 500 калории.
Резултатите от изследването били следните - хората, които страдали от диабет 2 тип свалили килограми и в двата случая. При групата, която похапвала два пъти на ден – на закуска и на вечеря, обаче, се оказва, че загубата на килограми е по-голяма. Става дума за 1, 23 пункта от индекса за телесната маса, а при другата група – индексът се понижил само с 0, 82 пункта.
Индексът на телесна маса се изчислява с помощта на височината и теглото на човек. Той измерва мазнините в тялото ни – здравословното тегло е между 18, 5 и 24, 9 пункта. Средният индекс на телесната маса на доброволците участвали в изследването бил 32, 6 пункта.
Според други експерти, обаче храненето два пъти на ден е непрактично и те не подкрепят резултата от чешкото изследване. Според Тоби Смитсън – говорител на американската Академия за хранене и диетика, две обилни хранения на ден са абсолютно нереалистични.
Да ядеш много на обяд и закуска е почти невъзможно за голяма част от хората, на които им остава време за храна само вечер.
Коментари