Патладжаните са предпочитани зеленчуци (плодови) през летния сезон, но е добре да наблегнем на факта, че синият домат е и твърде полезен.
Патладжаните са с ниско съдържание на калории и в същото време облекчават храносмилателната система, дават възможност за лесна дефекация. Поради високото си съдържание на фибри предотвратяват запек, омекотяват червата.
Синият домат е богат източник на витамините А, В1, В2 и С. Освен това съдържат още калций, калий, желязо и полезни минерали.
Патладжанът помага за регулиране на холестерола. Разбира се, трябва да се внимава при приготвянето - не трябва да не е много мазен. В допълнение може да се добави, че понижава кръвното налягане и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.
Поради ниското си съдържание на калории помага при отслабване.
В 100 грама патладжан има едва около 24 калории.
Патладжаните съдържат и малко количество никотин.
Предотвратяват образуването на целулит, придават дълготрайно усещане за ситост, помагат при ревматизъм и ревматични заболявания като ревматоиден артрит.
Консумацията на патладжани укрепва зъбите и имунната система, осигуряват устойчивост към различни заболявания.
Поради голямото количество вода, съдържащо се в патладжаните, кожата се овлажнява. Плодовият зеленчук е добър избор за хора със суха кожа и коса.
Диабетиците могат да консумират тези зеленчуци като лечебно средство.
Патладжаните са мощен антиоксидант.
Както много други храни, така и патладжанът има своите недостатъци.
При консумирането на патладжан могат да се образуват афти или малки рани в устата.
Съдържа органични вещества, които могат да бъдат опасни за хора с проблеми с бъбреците или нарушения на жлъчния мехур.
Хора с подобни проблеми в никакъв случай не бива да консумират патладжан, спанак или цвекло, тъй като са богати на оксалат.
Коментари