Всеки достатъчно грамотен човек знае, че червените чушки са сред най-полезните зеленчуци заради голямото богатство от витамин С, което се съдържа в тях.
Именно поради това е съвсем грешно да се твърди, че начина за набавяне на витамини с цел здраве и дълголетие се крие предимно в плодовете.
Ако си хапвате редовно червени чушки, не само че ще подсилите имунната си система, но и ще успеете до голяма степен да намалите риска от рак. А по направена през 2015 г. статистика България се явява на първо място по смъртност от рак сред всички страни, членки на ЕС.
Ето още какво е важно да знаете за ползите от консумацията на червени чушки и защо те се явяват ефективно средство при борбата с рака:
- В червените чушки се съдържа огромно количество ликопен, а именно това е природното вещество, което е най-мощното средство срещу образуването на тумори;
- Учените са на мнение, че червените чушки се борят най-ефикасно срещу рак на дебелото черво сред всички останали дарове на природата;
- Научете се да си приготвяте салата от червени чушки и джинджифил, която да бъде включвана редовно в седмичното Ви меню. Комбинацията от тези 2 продукта наистина ще намали риска от развитието на тумори;
- Друг добър вариант е да си приготвяте ежедневно салата, съдържаща червени чушки и домати, защото според последните проучвания именно червените зеленчуци се борят ефективно срещу раковите заболявания;
- Червените чушки са с нисък гликемичен индекс, а според Световната организация за борба с рака на гърдата при жените, които нямат фамилна обремененост, рискът от подобно заболяване се свежда до минимум, ако се набляга на консумацията на храни с нисък гликемичен индекс;
- Червените чушки са богати на витамините А, В, С и Е и освен това съдържат безброй антиоксиданти. Редовната им консумация подобрява функцията на кръвоносните съдове, забавя стареенето на клетките и облекчава болките на хората, страдащи от ревматизъм или артрит;
- Лютите чушки, от своя страна, съдържат огромно количество капсаицин, което предпазва от развиването на тумори в стомашно-чревния тракт. От подобен рак ежегодно се разболяват над 4 500 българи.
Вижте още:
- Чушките - витаминозна бомба;
- Бабини манджи с чушки;
- Как се консервират вкусни чушки.
Коментари